Franţa plăteşte pentru revenirea romilor în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câteva sute de romi au pichetat Guvernul şi Palatul Cotroceni
Câteva sute de romi au pichetat Guvernul şi Palatul Cotroceni

Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare va acorda un „ajutor de revenire“ familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome care urmează să părăsească teritoriul Franţei.

Reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au semnat, ieri, un acord-cadru cu cei ai Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare (OFII), pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinserţia familiilor de romi revenite din Franţa. Conform acordului, OFII va acorda un „ajutor de revenire" familiilor de cetăţeni români aparţinând minorităţii rome, revenite din Franţa.

Acordul-cadru a fost semnat la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Victor Ponta, după ce şeful Guvernului a avut o discuţie cu ministrul francez de Interne, Manuel Valls, şi ministrul francez delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve. „Franţa va continua să desfiinţeze tabere ilegale de romi şi să îi conducă pe membrii acestei comunităţi, «forţat sau ajutaţi», la graniţă pentru a se întoarce în ţara de origine, dar va derula şi programe de angajare sau şcolarizare, atunci când este nevoie", a afirmat ministrul de Interne, Manuel Valls.

Cei doi oficiali s-au întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului i-a atenţionat că Bucureştiul nu poate accepta formulări de genul „România e responsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă", Băsescu precizând: „România nu-şi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei".

Protestul romilor

Câteva sute de romi au pichetat Guvernul şi Palatul Cotroceni, organizatorii, nemulţumiţi de lipsa de interes şi acţiune a Executivului pentru integrarea romilor, precizând că protestul are legătură directă cu vizita în România a miniştrilor francezi.

Manifestanţii şi-au propus să atragă atenţia Guvernului României că nu se poate sesiza în problema romilor doar atunci când cineva îl trage de mânecă. „Faptul că doi oficiali francezi vin la Bucureşti pare cu atât mai ruşinos", a declarat preşedintele Alianţei Civice Democrate a Romilor, Marian Daragiu.

Unul dintre cei doi demnitari care au vizitat România, ministerul de Interne, Manuel Valls, este autorul unor declaraţii controversate referitoare la situaţia romilor. El a afirmat, marţi,  că Franţa „nu poate primi toată mizeria lumii şi a Europei".  „Astăzi, nu putem să ne permitem să primim toate aceste populaţii care sunt condamnaţii pământului, care sunt hărţuite în ţara lor, care sunt discriminate", a adăugat el.

Comunitatea de romi în Franţa este estimată la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut că, dacă mii (de romi) au părăsit teritoriul francez de la instalarea la putere în mai 2012 a Guvernului socialist, sunt „şi alţii care au sosit".

Declaraţii controversate

Franţa „are partea sa în materie de azil, în materie de inserţie, dar mesajul este clar: fermitatea", a insistat Manuel Valls, potrivit căruia, „fără îndoială, înainte de sfârşitul lunii septembrie, 7.000 de români sau bulgari vor fi repatriaţi prin sistemul de ajutor pentru reîntoarcere". Organizaţia Amnesty International a îndemnat România şi Franţa să evite operaţiunile de evacuare a romilor, recomandând delegaţiei guvernamentale franceze care a venit la Bucureşti să evite „atitudinea ipocrită" folosită ca pretext pentru expulzarea etnicilor romi.

Amnesty a reamintit că reuniunea de la Bucureşti intervine după ce 26 de familii de romi au fost evacuate la Baia Mare, iar 200 de persoane de etnie romă au fost evacuate în zona Villeneuve-le-Roi (Franţa). „Romii sunt vizaţi de expulzări forţate în întreaga Europă. Practic, le sunt refuzate drepturi esenţiale, precum cel la un spaţiu locativ, la sănătate şi educaţie", a precizat Amnesty International într-un co­municat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite