Franks: „România nu se confruntă cu riscuri iminente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeffrey Franks, şeful  Delegaţiei FMI în România şi Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI
Jeffrey Franks, şeful Delegaţiei FMI în România şi Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI

Declaraţiile controversate ale directorului Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, prin care era anunţată ca „iminentă“ încetarea de plăţi a României, n-au provocat valuri prea mari pe pieţele financiare.

Mai mult, analiştii economici au „desfiinţat" teza înaltului oficial al FMI şi chiar şeful delegaţiei în România a FMI, Jeffrey Franks, l-a contrazis pe Strauss-Kahn într-un interviu acordat ieri Mediafax. „Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a precizat Franks. „Începem să resimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, o reducere semnificativă a deficitului. ­Aceşti doi factori reduc riscul pentru România. Răspunsul meu este da, cred că perspectiva României este mai bună decât în unele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a spus Franks, solicitat să compare situaţia din România cu cea din Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

Citiţi şi:

Cât de „iminent“ este falimentul României?

FMI: Încetarea de plăţi în România este iminentă

Reprezentantul FMI a mai arătat şi că prima de risc (indicator care arată cât de mari sunt pericolele financiare) este mai scăzută în cazul ţării noastre. „În România au fost luate măsuri foarte dure în iulie pentru reducerea deficitului bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru România a scăzut pe pieţele internaţionale din momentul în care au fost luate aceste măsuri, pentru că pieţele internaţionale înţeleg că România se află într-o situaţie mult mai sustenabilă acum", a arătat Franks.

Putem relua finanţarea

Referitor la declaraţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, Franks a precizat: „Cred că el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat caută asistenţă de la Fond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai există".În fine, „dacă o ţară va avea dificultăţi majore în viitor, şi nu mă aştept ca acest lucru să se întâmple pentru România, putem oricând să creştem valoarea oricărui aranjament (...), iar continuarea programului cu FMI reprezintă o siguranţă, o poliţă de asigurare în vremuri foarte incerte", a conchis Franks.

Deficitul creşte, dar e în ţintă

Bugetul statului a înregistrat în primele zece luni un deficit de 23,7 miliarde de lei. Raportat la PIB, decalajul s-a accentuat uşor, de la 4,56% în septembrie la 4,63% în octombrie. Veniturile încasate la buget au însumat 136,8 miliarde de lei, cu 4,3% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009, iar cheltuielile - în sumă de 160,5 miliarde de lei - au crescut cu 2,5%, potrivit Ministerului Finanţelor. Pentru acest an, Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub 6% din PIB şi să-l reducă anul viitor la 4,4%. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,5 miliarde de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite