Fotoliul de preşedinte costă 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

privind finanţarea, legea numeşte Autoritatea Electorală Permanentă ca instituţie care este abilitată să controleze respectarea prevederilor legii.Mai multe cotizaţii şi mai puţine

privind finanţarea, legea numeşte Autoritatea Electorală Permanentă ca instituţie care este abilitată să controleze respectarea prevederilor legii.

Mai multe cotizaţii şi mai puţine donaţii
Senatorii din comisie au modificat sumele prevăzute de lege în ceea ce priveşte cotizaţiile, crescând suma de la 12 la 48 de salarii minime brute. Un membru de partid nu poate plăti, într-un an, cotizaţii care, însumate, să depăşească 48 de salarii minime brute pe ţară. Partidele politice pot primi ca donaţii, în cursul unui an, cel mult 200 de salarii minime brute de la persoane fizice şi cel mult 500 de salarii minime brute de la persoane juridice.
Legea prevede ca valoarea bunurilor mobile şi imobile, precum şi serviciile prestate partidului cu titlu gratuit să se includă în valoarea donaţiilor. Donaţii vor fi considerate şi reducerile de preţ pentru bunuri şi servicii care depăşesc 20%. Partidele nu au voie să primească donaţii de la firme care au datorii mai vechi de 60 de zile la buget.
Partidele au obligaţia de a publica în "Monitorul Oficial" lista persoanelor fizice şi juridice care au făcut, într-un an fiscal, donaţii care depăşesc 10 salarii de bază.
La propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, senatorii au căzut de acord ca firmele care au desfăşurat sau desfăşoară activităţi cu finanţare din fonduri publice să nu poată efectua donaţii sau presta servicii gratuite partidelor, urmând să precizeze şi perioada de referinţă pentru firmele în cauză.

Subvenţii de la stat
Partidele politice vor primi o sumă nu mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Trei sferturi din această sumă vor fi împărţite proporţional partidelor sau alianţelor care au trecut pragul electoral. În cazul alianţelor, senatorii au decis ca suma ce revine să se împartă potrivit protocolului semnat între partide, iar în lipsa acestuia, în funcţie de numărul de mandate. Restul de 25% va fi împărţit partidelor proporţional cu numărul de voturi, dacă au reuşit să obţină cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilieri generali ai municipiului Bucureşti.
Politica se face cu bani mulţi
25.000 de salarii minime brute este limita maximă de cheltuieli pentru un candidat care aspiră la Preşedinţia României. În acest moment, plafonul maxim ajunge la 8.250.000 RON (2.337.000 de euro). Pentru un candidat la fotoliul de deputat sau senator, legea spune că partidele nu pot cheltui mai mult de 150 de salarii minime, ceea ce înseamnă 49.500 RON. Pentru postul de reprezentant al României la Parlamentul European, partidul politic nu poate să cheltuiască mai mult de 2.500 de salarii minime, adică 825.000 RON. Campania unui simplu primar de comună ar costa partidul 20 de salarii minime brute, iar pentru campania pentru postul de primar al Bucureştiului, partidul poate să scoată din vistierie maximum 10.000 de salarii minime brute.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite