Fotbal la DNA: îi doare-n cot de sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai puternici oameni din fotbalul românesc spun că nu sunt afectaţi de popririle în valoare totală de 12 milioane de euro puse de procurori La solicitarea ANAF, conturile echipelor de

Cei mai puternici oameni din fotbalul românesc spun că nu sunt afectaţi de popririle în valoare totală de 12 milioane de euro puse de procurori

La solicitarea ANAF, conturile echipelor de fotbal Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi fuseseră deja blocate din cauza mai multor transferuri dubioase.

Fostul vicepreşedinte al Dinamo, Gigi Neţoiu, a venit, ieri, la DNA, pentru a i se prezenta materialul de urmărire penală în dosarul transferurilor în străinătate.

"Este vorba de Alexa, care a plecat pentru 800.000 de dolari, iar apoi l-am adus înapoi gratis. Nu am de ce să fiu învinuit. Cât despre acuzaţiile de evaziune fiscală sau că nu mi-am plătit impozitele, dacă trebuia cineva să recupereze bani, trebuia să-i recupereze de la Clubul Dinamo", a declarat Gigi Neţoiu.

Fostul vicepreşedinte al clubului Dinamo a mai spus că orice transfer în străinătate trebuie făcut cu acordul Consiliului de Administraţie al clubului. Conform procurorilor, transferul lui Dan Alexa, în 2004, de la Dinamo la Guoan Beijing ar fi fost făcut pentru suma de 1,2 milioane dolari, şi nu pentru 800.000 USD, aşa cum s-a declarat oficial. Tot ieri, s-a prezentat la DNA, pentru a doua oară, şi impresarul Victor Becali.

Miza: 12 milioane de euro

Procurorii au început urmărirea penală pe numele a 10 oameni de fotbal - impresari şi preşedinţi de cluburi - care, prin tranzacţii ilegale ar fi externalizat suma de 10 milioane de euro cuvenită cluburilor de fotbal pe care le reprezentau.

La această sumă se adaugă încă aproape 2 milioane de euro provenite din neînregistrarea în contabilitatea cluburilor a veniturilor rezultate din transferuri. Prejudiciul a fost posibil ca urmare a transferurilor a 12 fotbalişti în străinătate, ocazie cu care au fost declarate oficial sume mult mai mici.

Cum au dispărut banii

Conform DNA, în perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor a fost transferată în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior unii dintre învinuiţi şi-au însuşit în interes personal sumele externalizate.

Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi. După blocarea conturilor acestor cluburi, procurorii au decis punerea unui sechestru asigurător, în valoare totală de 12 milioane de euro, pe averile a opt oameni de fotbal.

Aceştia sunt: impresarii Ioan Becali, Victor Becali şi Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucureşti - Gheorghe Copos, fostul director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi - Mihai Stoica, preşedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, preşedintele clubului de fotbal Gloria Bistriţa - Jean Pădureanu şi acţionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Neţoiu.

Nu vreau să vă spun pe cât mi-au pus sechestru. Pe mine nu mă afectează deloc, nu-mi fac griji.
Victor Becali
impresar

Nu mă afectează cu nimic, e doar o presupunere. Contractele corespund, iar impozitele au fost plătite.
Jean Pădureanu
preşedintele echipei Gloria Bistriţa

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite