Fostul premier, decapitat după nouă ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o noapte de discuţii, unde fiecare preşedinte de filială a avut de spus câte ceva, şi după un vot secret prin care 36 de organizaţii au fost pentru retragerea sprijinului politic, în

După o noapte de discuţii, unde fiecare preşedinte de filială a avut de spus câte ceva, şi după un vot secret prin care 36 de organizaţii au fost pentru retragerea sprijinului politic, în timp ce doar 16 au votat împotrivă, Adrian Năstase a devenit simplu membru al PSD. Acest vot l-a determinat pe Năstase să anunţe că va demisiona din toate funcţiile. Năstase va rămâne simplu membru de partid şi simplu deputat. Pe buzele celor mai mulţi dintre cei care au luat cuvântul în sala unde s-a decis, de fapt, "decapitarea" lui Adrian Năstase, s-a aflat întrebarea "ce facem?". În luările de cuvânt, cei mai mulţi au lăsat să se înţeleagă că Năstase a adus deservicii partidului şi că retragerea sprijinului politic este mai mult decât necesară. Hunedoara, Mureş, Satu Mare sunt câteva din judeţele care au considerat că acesta trebuie să-şi dea demisia pentru că a adus destule deservicii partidului. Dâmboviţa şi Arad cred însă că tot ce i se întâmplă lui Năstase se datorează conflictelor sale cu conducerea partidului şi că este victima neînţelegerilor din partid. Deputatul Ioan Stan a fost de fapt singurul care şi-a exprimat făţiş susţinerea pentru Adrian Năstase.

Demisionarul spune că problemele nu s-au rezolvat
Proaspăt demisionar din toate funcţiile politice, Adrian Năstase este convins că s-a căutat un "ţap ispăşitor" pentru problemele din partid, dar respectă recomandarea colegilor. Totuşi, rămâne la părerea că el a mai arătat că aceste hotărâri, pe care colegii săi le-au luat în cadrul întâlnirii, încearcă să răspundă de fapt "unui anumit tip de lipsă de credibilitate care s-a manifestat în ultima vreme la nivelul partidului". În opinia sa, problemele partidului în acest moment sunt nişte probleme acumulate de multă vreme şi rămâne de văzut dacă, după decizia sa de a demisiona, problemele PSD se vor rezolva şi partidul va începe să crească în sondaje, şi dacă acesta era "medicamentul potrivit pentru ceea ce era în acest moment criza sau maladia de care suferea partidul".

Mircea Geoană, supărat că demisia nu s-a dat luni
Deşi a câştigat războiul în lupta cu Adrian Năstase, preşedintele PSD Mircea Geoană a fost destul de acid la finalul şedinţei-maraton.
El l-a acuzat pe Năstase că ar fi trebuit să-şi dea singur demisia şi să se evite discutarea cazului său. "În mod normal, nu ar fi trebuit să ajungem aici şi cred că sugestia pe care i-am făcut-o luni lui Adrian Năstase ar fi trebuit să fie suficientă pentru el, să înţeleagă că are o obligaţie pentru partid", a susţinut liderul PSD. El a arătat că scăderea PSD în sondaje din ultimul timp "nu este o problemă legată exclusiv de Adrian Năstase", dar că partidul nu putea să facă abstracţie de faptul că a pierdut în două luni şi jumătate mai bine de 12%.

Năstase crede că PSD ar putea pierde preşedinţia Camerei
Adrian Năstase şi-a atenţionat colegii încă de marţi seară că gestul lui de a demisiona din fruntea Camerei Deputaţilor atrage după sine creşterea şanselor ca această funcţie să nu mai fie a partidului. "Este o chestiune la care colegii mei s-au gândit atunci când au pus în discuţie aceste lucruri şi nu vreau eu să comentez care vor fi urmările din acest punct de vedere. Rămâne de văzut dacă vor putea să negocieze pentru păstrarea acestui post", a opinat Năstase. Surse din partid spun că înlocuitorul lui Năstase depinde foarte tare şi de ce se întâmplă acum în Alianţă. Valer Dorneanu ar putea fi propus de PSD dacă Alianţa va avea un singur candidat. Pe lista posibililor candidaţi se află Victor Ponta, dar şi Miron Mitrea.

PSD se îndreaptă spre congres extraordinar
Dacă votul pro şi contra Năstase a fost diferenţiat, părerile în ceea ce priveşte necesitatea convocării unui congres în acest an au fost aproape unanime. Chiar şi Mircea Geoană a declarat că organizarea unui congres extraordinar se menţine pe agenda partidului şi este o opţiune la care se reflectează serios. El a arătat că în discuţii au fost exprimate opţiuni pro şi contra acestui congres, unii dintre liderii PSD avansând ipoteza unui congres doar pentru modificarea statutului, alţii dorind şi organizarea de alegeri pentru desemnarea unei noi echipe şi existând şi obiecţii că un eventual congres ar complica discuţiile în partid. Potrivit lui Geoană, Consiliului Naţional al PSD îi revine decizia convocării unui eventual congres extraordinar, iar acest consiliu ar putea avea loc cel mai devreme după publicarea Raportului de ţară al CE din luna mai, pentru ca PSD să vadă şi celelalte evoluţii de pe scena politică. Cu alte cuvinte, în luna mai ar putea fi convocat acest consiliu.

Un consiliu pentru Ion Iliescu
Conducerea centrală a PSD împreună cu liderii de filiale au luat decizia să se înfiinţeze un consiliu de onoare al partidului care va fi condus de Ion Iliescu, cel care va avea rolul şi obligaţia de a "judeca şi tranşa situaţii care pot să apară pe probleme de moralitate şi de integritate". Acest consiliu nu va fi altceva decât organismul care va înlocui comisia de integritate morală pe care a coordonat-o Cristi Diaconescu.

Ion Solcanu a făcut o criză de inimă în timpul şedinţei PSD
Senatorul Ion Solcanu este în prezent internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în secţia de cardiologie, pentru continuarea investigaţiilor, în urma unei crize suferite în timpul şedinţei de partid. El a fost transportat cu o ambulanţă la spital după ce a acuzat dureri puternice în piept. Medicii au stabilit că senatorul a suferit o criză de angină pectorală, fără să se înregistreze modificări cardiace grave.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite