Foştii securişti sunt influenţi în politică şi economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mona Muscă, Silvian Ionescu, Dan Voiculescu sunt trei personaje găsite de autorul materialului, Craig S. Smith

"International Herald Tribune", ediţia europeană, au publicat, ieri, un amplu articol, semnat de Craig S. Smith, în care se afirmă că serviciile secrete din România nu au predat toate dosarele fostei Securităţi către CNSAS, iar foştii securişti deţin pârgii importante în politică şi economie.
Potrivit publicaţiei americane, câţiva dintre cei mai puternici oameni de afaceri români au avut legături cu Securitatea, dar acest lucru este foarte dificil de dovedit. "New York Times" arată că şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, a fost ofiţer de Securitate, că "mogulul media", Dan Voiculescu, a fost informator al Securităţii sub numele de cod "Felix", iar deputata Mona Muscă a fost exclusă din PNL pentru că a colaborat cu serviciul secret al regimului comunist.
Autorul articolului îl citează pe preşedintele CNSAS, Claudiu Secaşiu, care spune că nu se ştie câte dosare a lăsat moştenire fosta Securitate. Pe baza unui raport al serviciilor secrete, alcătuit în 1994, Secaşiu a estimat că sunt sute de mii de dosare în arhivele acestor servicii. Opinia sa este întărită de afirmaţiile lui Vladimir Tismăneanu, cel care conduce Comisia prezidenţială pentru investigarea crimelor comunismului. "Sunt încă instituţii, în primul rând serviciile secrete, care opun rezistenţă, în pofida intervenţiei preşedintelui şi care nu vor preda dosarele pe care le deţin", le-a spus Tismăneanu celor de la "New York Times". Tismăneanu a arătat că, în pofida sprijinului preşedintelui României, nu a reuşit să obţină informaţii despre mai multe asasinate în care ar fi putut fi implicată Securitatea, inclusiv două posibile otrăviri cu thaliu radioactiv, a directorilor de la Radio Europa Liberă din anii "80, precum şi împuşcarea unui critic al lui Ceauşescu, la Chicago, în 1991 (n. red. - este vorba de profesorul Ioan Petru Culianu). "Mi s-a spus că aceste dosare nu există. Nu cred", a declarat Tismăneanu. "New York Times" consideră că există foarte puţină încredere în procesul de predare a dosarelor Securităţii, proces care ar trebui încheiat până la sfârşitul anului.
"Nicăieri nu a fost atât de intensă ca în România lupta dintre fostele servicii secrete şi forţele schimbării", comentează "New York Times" în articolul intitulat "Europa de Est luptă să-şi cureţe serviciile secrete".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite