Fost procuror general american: În SUA n-am condamnat presa nici când a dezvăluit informaţii secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul procuror general al Statelor Unite din perioada 2000-2004, John Ashcroft, a declarat astăzi la Oradea, că presa americană a fost criticată, dar niciodată sancţionată pentru informaţiile pubicate, chiar dacă a fost vorba şi despre informaţii secrete.

John Ashcroft, care a coordonat ancheta privind atentatul de la World Trade Center din 200, este în prezent profesor de Drept şi consultant al Guvernului SUA pe probleme de securitate naţională. El a condus Procuratura Generală a SUA, Ministerul Justiţiei şi FBI între anii 2000-2004, informează Mediafax.

Întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, cum comentează decizia CSAT de a include campaniile de presă între vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale, oficialul american a răspuns că uneori presa primeşte date despre informaţii secrete şi le deconspiră, iar acest lucru ar fi putut favoriza favorizat teroriştii, dar nici măcar în aceaste situaţii nu a fost sacţionată.

"În SUA, au fost împrejurări când presa a fost criticată pentru diferite atitudini faţă de siguranţa naţională, mai exact atunci când a publicat informaţii secrete privind sistemul de apărare. Uneori presa primeşte date despre informaţii secrete şi le deconspiră, ceea ce poate fi de un real folos pentru terorişti. Acest fapt poate fi o sursă de tensiune între presă şi autorităţi şi am fost critici faţă de asemenea fapte, dar n-am condamnat şi n-am sancţionat asemenea deconspirări", a spus Ashcroft.

Invitat de Universitatea din Oradea, pentru susţinerea unei conferinţe privind prevenirea terorismului şi asigurarea libertăţilor şi a drepturilor cetăţeneşti, John Ashcroft a declarat presei, că scopul vizitei sale este "întărirea colaborării internaţionale în domeniul apărării împotriva terorismului".

"Sunt ţări în Europa care au mai multă experienţă decât SUA în apărarea contra fenomenului terorist şi a drepturilor cetăţenilor. Sistemul american de apărare se baza, până nu demult, până la atentatele din 11 septembrie 2001, pe acuzarea teroriştilor şi sancţionarea lor. Acum, însă, dat fiind progresul tehnologiilor şi faptul că ele pot fi în mâna unor grupuri restrânse care pot distruge mase întregi de oameni, pedepsirea teroriştilor tinde să devină o idee goală, mai ales că ei înşişi sunt dispuşi să moară în atentatele pe care le organizează. Prioritară a devenit, în acest context, prevenirea actelor teroriste, iar informaţia este cel mai bun prieten al prevenţiei", a explicat John Ashcroft.

Reamintim că recent, în sedinţa CSAT s-a discutat Strategia de Apărare în care campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi.



Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite