Fondul de rezervă al Guvernului, folosit pentru primarii PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicită Curţii de Conturi să verifice modul în care banii din rezerva Guvernului “sunt trimişi în ţară pe criterii politice”, favorizaţi fiind primarii democrat-liberali.

Potrivit unei analize a IPP, suma totală alocată localităţilor prin Fondul de rezervă în anul 2010 a fost de aproximativ 137 de milioane de euro -mai mică cu 23 de milioane de euro faţă de 2009 - bani folosiţi cu precădere pentru cheltuieli curente şi de capital, nu pentru investiţii. Construcţia sau modernizarea unor stadioane "a înghiţit" în Bucureşti sau Cluj-Napoca aproape 34 de milioane de euro, respectiv 14 milioane de euro.

Pinalti a primit 1,5 milioane de euro

Un caz aparte îl constituie oraşul Negreşti din Vaslui, care a primit peste 600.000 de euro pentru a achita o serie de datorii tot către Guvern, mai precis către Ministerul Dezvoltării Regionale. Primarii PDL au fost favorizaţi şi la împărţirea banilor pentru municipii. Piatra Neamţ, judeţ patronat de edilul democrat-liberalul Gheorghe Ştefan, a primit anul trecut aproximativ 1,5 milioane de euro din Fondul de rezervă, Cluj-Napoca, dominat de finul premierului Emil Boc, Sorin Apostu, a beneficiat de 1,45 milioane de euro, iar Suceava lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean, a obţinut un milion de euro. Potrivit IPP, 61% din sumele din Fondul de rezervă au mers către municipiile care au primari PDL, 18% au fost acordate primăriilor PSD, 9% au mers către PNL, 5% - către UDMR, iar 5% - la primăriile PNŢCD. În total, primăriile de municipii conduse de primari PDL au primit în anul 2010 peste 11 milioane de euro, de două-trei ori mai mult decât localităţile conduse de primari PSD (3,19 milioane de euro) şi PNL (1,48 milioane de euro) la un loc.

În oraşe, 61% din bani au fost alocaţi primăriilor PDL, în timp ce primăriile PSD au primit 12%, cele conduse de liberali 8% . Tot 8% au primit şi edilii PNŢCD. Potrivit IPP, alocările cele mai mari au fost făcute în ultimele zile din an, atunci când atenţia publicului şi a presei era îndreptată către alte teme. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite