Fluierături şi huiduieli la şedinţa solemnă a parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul UDMR a declarat că unul dintre dezideratele comunităţii maghiare din ultimii 88 de ani, de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, este autonomia teritorială. El a spus că, în


Deputatul UDMR a declarat că unul dintre dezideratele comunităţii maghiare din ultimii 88 de ani, de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, este autonomia teritorială. El a spus că, în această perioadă, guvernele române au făcut un "şir de discriminări la adresa comunităţilor din România", adăugând că "politica de deznaţionalizare a fost resimţită în special de comunitatea maghiară şi comunitatea germană" şi a fost în plan cultural şi al educaţiei. Becsek a citat din rezoluţia adoptată la Alba Iulia, în care se arată că Marea Adunare Naţională rezervă unele teritorii autonomiei provizorii.
Acest discurs a provocat protestele unor parlamentari, în special ale celor din Partidul România Mare, care au fluierat şi au huiduit. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a ridicat în picioare şi a început să-l apostrofeze pe Becsek. În dispută a intervenit şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, care conducea şedinţa şi care i-a cerut deputatului UDMR să se refere la Ziua naţională a României. Văcăroiu l-a întrerupt din nou pe Becsek în momentul în care acesta a spus că, după 1990, reprezentanţii comunităţii maghiare au cerut reînfiinţarea Universităţii Bolyai. După aceste întreruperi, parlamentarul UDMR a mai spus doar că membrii comunităţii din care face parte cer ca promisiunile făcute acum 88 de ani la Alba Iulia să fie respectate.
Băsescu, plasat în banca guvernului
La şedinţa solemnă a parlamentului a participat şi preşedintele Traian Băsescu, care a refuzat să comenteze incidentele din timpul discursului lui Becsek. "Nu comentez. E parlamentul aici. E o problemă....", a spus Băsescu. Preşedintele României a ţinut şi el un discurs, cu acest prilej, în care a afirmat, printre altele, că, din 2007, Ziua naţională - la 1 Decembrie - şi Ziua Europei - la 9 Mai - vor sta împreună în calendarul oficial al sărbătorilor românilor. Pe parcursul desfăşurării şedinţei, Băsescu a stat alături de premierul Tăriceanu în banca rezervată membrilor guvernului.
În anii anteriori, atunci când şeful statului venea în parlament, acesta avea rezervat un fotoliu chiar în faţa prezidiului, separat de celelalte autorităţi ale statului. Ieri, însă, Băsescu a părut să ignore problemele de protocol şi s-a întreţinut relaxat cu primul-ministru şi cu preşedintele UDMR, Marko Bela. Tăriceanu a ţinut şi el un discurs la şedinţa solemnă după care, invocând problemele cauzate de genunchiul proaspăt operat, a plecat, fără să mai aştepte finalul reuniunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite