Filialele PSD din teritoriu încing lupta Năstase-Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile judeţene social-democrate au decis sau vor decide zilele următoare pe cine vor vota la Congresul de sâmbătă. Marea luptă se dă între actualul şi fostul lider ai partidului. Mai mulţi lideri de organizaţii judeţene şi-au impus opţiunea personală şi printre colegi. Alţii susţin votul liber.

Actualul lider al PSD, Mircea Geoană, va fi susţinut la Congresul Extraordinar de la 20 februarie de Oltenia, dar şi de judeţe precum Botoşani, Sibiu şi Satu Mare.

Liderii acestor organizaţii locale au cerut în conferinţele judeţene votul delegaţilor pentru a se stabili un mandat de susţinere a unui candidat.

Miron Mitrea îl susţine pe Adrian Năstase

Alţi lideri de filiale susţin că‑i vor lăsa pe delegaţi să voteze „cum vor crede că e mai bine pentru vii­torul partidului", însă au ţinut să‑şi precizeze susţinerea pentru Geoană. Este şi cazul şefului PSD Suceava, Gavril Mîrza, care l-a asigurat pe actualul preşedinte al PSD de votul lui.

Adrian Năstase şi-a conturat şi el susţinerea printre delagaţii mai multor organizaţii judeţene. Fostul prim-ministru ar putea lua votul social-democraţilor din Prahova, din Brăila, dar şi din Bacău - judeţul lui Viorel Hrebenciuc. În acest organizaţii, delegaţii vor fi lăsaţi să-şi exprime liber votul, însă în interiorul filialelor se vorbeşte de un sprijin pentru Năstase.

„La Brăila nu s-a luat o decizie privind un mandat pentru delegaţi, dar în urma discuţiilor cu colegii se conturează o susţinere pentru Adrian Năstase", spune deputatul Mihai Tudose.

Şi votul judeţelor care îl susţin pe Miron Mitrea s-ar putea duce tot spre Năstase. Mitrea a declarat în urmă cu câteva zile că în turul al doilea îi va oferi sprijinul adversarului lui Mircea Geoană. Foarte multe voci din partid spun însă că este foarte greu de colorat o hartă în funcţie de votul pe care îl vor primi Geoană şi Năstase la Congres.

Şedinţe cu scandal

„Este greu să spunem acum cine pe cine va susţine şi cred ca vor fi şi surprize", a afirmat reprezentantul PSD Timiş, Dorel Covaci. Desemnarea delegaţilor care vor participa la Congres nu a fost lipsită de conflicte pentru unele organizaţii judeţene. La Buzău, o parte dintre social-democraţii prezenţi la şedinţă au părăsit sala, acuzându-l pe liderul filialei, senatorul Ion Vasile, că are un comportament „dictatorial".

Problema numărului de delegaţi din partea anumitor organizaţii a iscat nemulţumiri şi la nivelul conducerii centrale.

Acuze de fraudare

Radu Podgoreanu, membru în Consiliul Naţional al PSD, i-a adresat ieri o scrisoare deschisă lui Mircea Geoană, în care îl acuză de intenţia de „trucare" a Congresului. Şi Adrian Năstase a reclamat „jocurile de culise care s-au făcut şi care se fac în continuare", afirmând că are „bănuieli de manipulare a votului" la Congres.

Disputa dintre Geoană şi Năstase privind modul de alegere a viitoarei conduceri a PSD ar putea fi însă tranşată astăzi de Comitetul Executiv Naţional al PSD. Tot astăzi se va decide locul desfăşurării Congresului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite