Filiale ale PUR si PRM se dau in barci cu Puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echilibrul de forte dintre PSD si aliatii PNL-PD, rezultat in urma votului de duminica, obliga cele doua tabere sa curteze intens PRM si PUR pentru a constitui majoritati in consiliile locale si a-si

Echilibrul de forte dintre PSD si aliatii PNL-PD, rezultat in urma votului de duminica, obliga cele doua tabere sa curteze intens PRM si PUR pentru a constitui majoritati in consiliile locale si a-si instala oamenii la conducerea acestora. Partidele lui Vadim Tudor si Dan Voiculescu sunt puse, astfel, in situatia de a juca un rol mult mai important decat le-ar permite, in mod normal, scorurile modeste izbutite in alegerile locale (intre 5 si 10 la suta fiecare) si profita din plin de situatie, practicand o negustorie feroce pe tejgheaua politica. PRM si PUR merg la doua capete, straduindu-se sa obtina cat mai mult si de la PSD, si de la tandemul opozitionist. Tactica de taraba aleasa de peremisti si de puristi vine insa in flagranta contradictie cu mesajele electorale lansate de ei in campanie. Pana acum o saptamana, si unii, si altii tunau si fulgerau impotriva PSD, denuntand coruptia din administratia locala, in promovarea careia baronii partidului de guvernamant s-au dovedit specialisti nepereche. La cinci zile de la scrutin, filialele PRM sunt pe cale sa perfecteze acorduri de sustinere si colaborare cu PSD la Constanta si Teleorman, iar puristii au batut deja palma cu pesedistii din Suceava. Ba, la Iasi, ambele partide de opozitie au sarit in barca guvernantilor. Tejghetaria politica in beneficiul PSD le va baga acum in traiste presedintia catorva consilii judetene (nu mai mult de trei de caciula), vicepresedintia altora, dar ii va lipsi la toamna, in campania electorala pentru "generale", de dreptul moral de a ataca tema coruptiei in care se scalda casta baroniala pesedista.
Teleorman
Tradarea peremistilor a dat judetul pe mana PSD
Ieri dimineata, puhoi de lume in fata Consiliului Judetean Teleorman. Doua echipaje de politie au sosit rapid sa vada daca nu cumva s-a pus ad-hoc de-o manifestatie. O gramada de consilieri abia unsi pe functii, ziaristi si inca pe-atat curiosi se adunasera la locul cu pricina pentru a asista la protestul Aliantei DA. A fost vorba de o premiera in istoria intalnirilor Consiliului, fiind prima sedinta in care jumatate din membri erau prezenti in sala, iar restul strigau pe strazi. Cei de afara, organizati militareste, vorbeau despre tradarea peremista. Un individ care parea sa fie liderul le-a cerut public manifestantilor sa se indrepte catre sediile de partid, respectiv al PNL si PD. Asa a debutat prima confruntare politica intre noii consilieri judeteni ai Teleormanului. In spatele protestului celor din Alianta DA s-a aflat, de fapt, o miscare-surpriza a celor trei consilieri judeteni de pe listele PRM. Desi directivele primite pe linie de partid erau sa voteze in Consiliu cu colegii de la PNL si PD, acestia din urma au ridicat mana in favoarea PSD. Prin votul lor, ei au oferit partidului de guvernamant majoritatea de care avea nevoie pentru a-l renumi pe presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Liviu Dragnea. Opozitia s-a trezit peste noapte ca, in ciuda negocierilor facute de mult, este scoasa din schema. Asa ca, in semn de protest, toti consilierii Aliantei au parasit sala de sedinta. Circul consilierilor judeteni din Teleorman a inceput insa cu o zi inainte. Miercuri seara, cei trei viitori dezertori peremisti au fost vazuti intrand in hotelul PSD-ului din Turnu Magurele. Pret de cateva ore, despre ei nu s-a stiut nimic. Mai mult, la Inspectoratul de politie Teleorman s-a primit un telefon care ii dadea pe cei trei sechestrati de presedintele Liviu Dragnea, proprietarul hotelului. Politia a verificat, insa cei trei peremisti au fost surprinsi la un chiolhan si nicidecum in mijlocul unei rapiri. A doua zi, votul lor a dat castig de cauza PSD. Dezertorii au incalcat practic directivele venite chiar de la Corneliu Vadim Tudor, care solicitase organizatiilor din teritoriu sa fie de aceeasi parte a baricadei cu Alianta DA. Presedintele PRM Teleorman, deputatul Florea Buga, a ramas interzis cand si-a vazut oamenii cum voteaza. Nu mai avea nici un control asupra lor. Asa ca a concluzionat sec: "Fiecare voteaza dupa cum il taie capul!". La sfarsitul zilei, alegerile pentru Consiliul Judetean s-au incheiat. Presedinte a ramas Liviu Dragnea, iar un post de vicepresedinte a fost dat PRM-ului, drept multumire.
Alianta "Pro Iasi" cu partidul de guvernamant
Imediat ce s-au comunicat scorurile electorale din primul tur, PSD, PRM si PUR s-au grabit, ieri, sa statueze o alianta intitulata "Pro Iasi". Cele trei formatiuni politice spera ca Gheorghe Nichita (PSD) sa fie ales primar, Constantin Neculau (PRM) viceprimar, si sa guverneze impreuna in Palatul Roznovanu (sediul municipalitatii), avand majoritate de 16 consilieri, fata de 11 ai PNL si PD. "Dorim schimbarea fetei cenusii a Iasiului (...) Am preferat aceasta formula nu pentru un post de viceprimar. Este o formula castigatoare. (...) Raspundem cu capul pentru buna functionare a aliantei. Daca nu vom reusi, lucrurile trebuie schimbate imediat si nu dupa patru ani", a rostit deputatul Anghel Stanciu, liderul PRM de la Iasi. "Veti vedea o alta administratie decat pana acum", a adaugat Neculau, fara a preciza daca se referea la "administratia Simirad" sau "administratia Nichita" (care este, de 6 luni, primar interimar). "Propunem o echipa de profesionisti, care stiu sa citeasca un proiect", a completat din prezidiu si Nichita. Radu Terinte, seful umanistilor din judet, a precizat ca are acceptul conducerii partidului pentru aceasta alianta. Cartile pentru Consiliul Judetean Iasi, inca nu sunt facute, insa cei trei lideri locali ai partidelor din alianta nu exclud si aici o colaborare. In finalul conferintei de presa, senatorul Ion Solcanu (vicepresedinte al PSD si seful filialei locale) s-a referit la pactul antifrauda parafat de PUR, ridicand cota de audienta cu afirmatia: "Si noi suntem dispusi sa semnam un pact antifrauda in turul doi".
Mazare s-a inteles cu PRM pentru consiliul local
Cu 15 consilieri in Consiliul Local Muncipal (din 27), toti din echipa sa, Mazare crede ca nu va avea probleme la votarea proiectelor pe 2004. Totusi, pentru a contracara obstacolele din partea consilierilor Aliantei D.A., afirma ca a contactat deja conducerea judeteana PRM in vederea unei intelegeri postelectorale (lucru confirmat de Radu Comanici, seful peremistilor constanteni, interesat ca PRM sa detina pe mai departe postul de vicepresedinte al Consiliului Judetean). De altfel, Mazare promite un razboi total impotriva aliatilor D.A., prin repunerea pe tapet a marilor scandaluri legate de pierderea flotei comerciale ("Dosarul Flotei este exact ca dosarele Revolutiei: nimeni nu stie unde s-a volatilizat"), vanzarea terminalului de minereu din Portul Constanta cu 6 milioane euro.
In Dolj se joaca la doua capete
In urma alegerilor de duminica trecuta, PSD a castigat deja primariile doljene din orasele Segarcea si Dabuleni, iar Alianta a pus mana pe Filiasi. In joc au mai ramas cele trei municipii: Craiova, Calafat, Bailesti si orasul Bechet. Evident, cea mai ravnita primarie este cea din capitala Olteniei, Craiova, pentru care se poarta acum negocieri la nivel inalt. La Craiova, in turul doi au intrat candidatul PSD, Antonie Solomon (48,8%), si cel al PD, Marian Jean Marinescu (16,7%). La prima vedere, candidatul PSD pleaca in cursa cu un avantaj net. La a doua insa, turul doi poate aduce surprize la Craiova. Aceeasi situatie o intalnim si la Consiliul Judetean Dolj. Astfel, pentru a avea o victorie detasata, PSD are nevoie de o alianta cu PUR sau PRM, in timp ce alianta PNL-PD are nevoie de ambele partide politice. Cert este ca atat PUR, cat si PRM sunt acum curtate intens atat de PSD, cat si de Alianta D.A., si nu se lasa usor convinse inainte de a incheia un pact politic. Astfel ca ei asteapta acum vizita mai-marilor de la Bucuresti ca sa-i sfatuiasca cu cine sa bata palma. Pana atunci, reprezentantii PRM si PUR joaca la doua capete, purtand negocieri cu ambii poli politici din Dolj.
La Suceava, umanistii il sustin pe candidatul pesedist in turul doi
In schimb, vor obtine un post de viceprimar al municipiului
Umanistii il vor sustine pe candidatul PSD Marian Ionescu, in confruntarea pentru functia de primar al Sucevei, pe care acesta o va avea in turul doi cu liberalul Ioan Lungu. Liderii organizatiilor judetene ale PSD si PUR, Gavril Marza si Constantin Gheorghe, au semnat o intelegere in care se precizeaza ca, in schimbul sprijinului acordat lui Marian Ionescu, primarul in exercitiu, umanistii vor fi sustinuti pentru adjudecarea unui post de viceprimar al municipiului Suceava, precum si a unui mandat de vicepresedinte al Consiliului judetean. Liberalii si-au exprimat surprinderea fata de incheierea unui asemenea protocol intre PSD si PUR Suceava. Presedintele organizatiei judetene a PNL, Valica Gorea, a anuntat ca PNL a initiat negocieri pentru turul doi cu toate partidele de opozitie. Pana ieri, singura formatiune care-si afirmase cu claritate sustinerea era doar Partidul Democrat.
Vrancea
Opozitia boicoteaza constituirea CJ ca sa-i strice jocurile lui Oprisan
Partidele de opozitie din Vrancea au anuntat ca astazi nu isi vor trimite alesii pentru constituirea Consiliului Judetean, atat in semn de protest fata de respingerea, de catre BEC, a contestatiilor privind fraudarea alegerilor in judet, cat si pentru a nu oferi PSD-ului o sansa in plus in turul al doilea al alegerilor. "Prefectul PSD a dispus foarte repede constituirea Consiliului, pentru ca in turul doi sa spuna: "Tot noi suntem la putere, tot noi avem banii, deci votati cu candidatul nostru". Noi dorim constituirea Consiliului Judetean dupa turul al doilea" - ne-a declarat Nini Sapunaru, liderul PNL Vrancea. PSD are la Vrancea 17 consilieri judeteni din 33, dar Consiliul nu se poate constitui decat in prezenta a minimum 22. Daca alte doua sedinte, convocate de prefect la interval de cate trei zile, esueaza din nou din cauza boicotului si nici supleantii nu vor sa se prezinte, prefectul este obligat sa organizeze alegeri numai pentru mandatele nevalidate. Opozitia nu vrea sa se ajunga pana aici, intrucat pe cele 16 mandate ar putea candida si PSD-ul, ceea ce i-ar mari scorul electoral. Tactica opozitiei pare a fi gresita: daca se iau in considerare si zilele nelucratoare, ultima zi in care se poate constitui Consiliul, fara a se recurge la noi alegeri, este marti, 15 iunie. Daca se socotesc numai zilele lucratoare, sedinta ar trebui sa se tina vineri, 18 iunie - deci oricum inainte de turul doi. Marian Oprisan priveste relaxat la zbaterile opozitiei. "PSD-ul oricum are majoritatea, deci e sigur ca voi fi viitorul presedinte al Consiliului. Ce m-ar impiedica sa promit si fara ca noul Consiliu sa fie constituit? Opozitia spera ca unii consilieri PSD sa tradeze si sa nu fiu ales presedinte. Eu sunt convins insa ca vor veni maine si Consiliul va fi validat. Ii cunosc pe toti, stiu ce le poate pielea". El a negat informatiile potrivit carora ar fi promis un miliard de lei pentru fiecare din cei cinci consilieri de opozitie de care mai are nevoie azi ca sa constituie CJ Vrancea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite