Fierbere în PDL: senatorii Petru Filip și Ioan Sbârciu trec la USL. Deputatul Eugen Uricec a trecut de la PDL la PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Senatului  Petru Filip este şi el în negocieri cu USL. Senatorul Mihai Niţă ar putea trece şi el de la PDL la PSD.  Scandalul din PDL a pornit azi-dimineaţă. Mai mulţi membri ai conducerii PDL i-au reproşat lui Vasile Blaga că a bătut palma cu liberalii şi că ar fi în spatele plecărilor din partid.

UPDATE 19.16 Senatorul Ioan Sbîrciu a cerut, luni, în plenul Parlamentului, o săptămână de reflecție, după ce anunțase în plenul Senatului că trece de la PDL la PC.

Citește aici declarațiile senatorului Ioan Sbîrciu: Senatorul Sbîrciu, cu voce tremurândă: O săptămână de reflecție pentru demisie

UPDATE 19.00 Senatorul Petru Filip a anunţat, luni, că se înscrie în PSD, liderul social-democrat Victor Ponta precizând totodată că opoziţia a preluat majoritatea şi în conducerea Senatului.

Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN
Victoraş, treci la tablă!

UPDATE 17.12 Senatorul Ioan Sbârciu a anunţat, luni, în plen, că a demisionat din PDL şi că va activa în continuare în cadrul PC. „Mulţumesc foarte mult grupului pentru modul în care am fost primit. Este o opţiune personală. Mulţumesc foarte mult. Voi activa în cadrul Partidului Conservator", a precizat senatorul.

Anunţul său a fost primit cu aplauze.

Ioan Sbîrciu este senator de Bistriţa-Năsăud.

UPDATE 17.00 Deputatul PDL Eugen Uricec a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că demisionează din grupul PDL şi se alătură grupului PSD.

Uricec a precizat că trece de la PDL la PSD din motive personale.

Eugen Uricec este deputat de Suceava.

El a fost între anii 2001 şi 2007 preşedinte al Partidul Democrat Suceava, iar în perioada 2007-2008 vicepreşedinte al organizaţiei PDL Suceava.

UPDATE 15.15 Vicepreşedintele Senatului, Petru Filip, a confirmat că va părăsi PDL, dar a susţinut că nu a hotărât încă partidul în care se va înscrie. Senatorul Petru Filip a declarat, luni, că are de gând să plece din PDL, spunând că în mintea sa există în acest moment această variantă şi că este o decizie personală, nefiind vorba despre oportunism sau despre traseism politic.

UPDATE 15.10 Marian Rasaliu a negat că va pleca de la PDL la PNL. "Au fost lucruri discutate cu colegii PNL, nu despre plecare în mod explicit. Apar tensiuni, frustrări, probleme, care pot fi interpretate în felul acesta. Nu am semnat și nu voi semna nicio demisie din partid. Nu am semnat nicio adeziune. Singura adeziune pe care am semnat-o este cea prin care am intrat în PDL", a declarat senatorul de Braşov Marian Rasaliu, conform sursei citate.

UPATE 15.00 Liderul grupului PDL de la Senat, Puiu Haşotti, a declarat, luni, că senatorul Marian Rasaliu şi-a dat demisia din PDL şi a devenit membru al Partidului Naţional Liberal.

"Sută la sută", a răspuns senatorul liberal, întrebat dacă senatorul democrat liberal Marian Rasaliu şi-a dat demisia din PDL şi s-a înscris în PNL.

UPDATE 14.50 "Poarta USL-ului este încă deschisă până la moţiunea de cenzură. O să vedeţi că o să mai apară cereri", a declarat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

UPDATE 14.40 Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, la finalul şedinţei BPC, că partidele din USL fac toate eforturile, săptămâna aceasta, ca moţiunea de cenzură să treacă, precizând că mai au nevoie de câteva voturi, "mai degrabă puţine decât multe".

UPDATE 14. 30 Deputatul de Bihor Ştefan Seremi, un apropiat al lui Vasile Blaga, ar putea demisiona şi el din PDL şi se va alătura liberalilor.

Senatorii Petru Filip şi Marian Rasaliu părăsesc PDL şi trec la PNL, potrivit unor surse parlamentare liberale.

Petru Filip este vicepreşedinte al Senatului. El este senator de Bihor.

Filip a asigurat preşedinţia interimară a Senatului după revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, până la alegerea lui Vasile Blaga.

Senatorul de Braşov Marian Rasaliu deţinea poziţia de secretar al grupului parlamentar PDL.

Hemoragia democrat-liberalilor continuă, printre cei care ar putea să plece numărându-se şi Petru Filip, susţinător al lui Vasile Blaga.
Preşedintele PDL, Emil Boc se află la această oră în biroul lui Vasile Blaga, pentru a analiza această situaţie. Emil Boc se va întâlni cu senatorii şi deputaţii PDL pentru a clama spiritele.

Petru Filip este în prezent vicepreşedinte al Senatului iar eventuala sa plecare ar fi un semnal destul de prost pentru democrat-liberali.

ÎN acest fel, USL ar avea 70 de senatori faţă de 62 ai PDL

Scandalul din PDL a pornit azi-dimineaţă. Mai mulţi membri ai conducerii PDL i-au reporşat lui Vasile Blaga că a bătut palma cu liberalii şi că ar fi în spatele plecărilor din partid.

În utlima vreme, PDL s-a confruntat cu mai multe dezertări, majoritatea celor plecaţi trecând la PNL. Şirul a fost deschis de prim-vicepreşedintele PDL; Sorin Frunzăverde. El a fost urmat de senatorii Iosfi Secăşean şi Mihaela Popa, dar şi de câţiva deputaţi PDL.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, referitor la plecările din PDL, că "este bine că partidul se curăţă de oportunişti acum" şi l-a criticat pe Sorin Frunzăverde pe motiv că atunci când era prim-vicepreşedinte al PDL nu a atacat opoziţia.

"În privinţa acelor plecări din PDL o repet: este bine că partidul se curăţă de oportunişti acum, în acest moment, înainte de alegeri, pentru că vom intra în alegeri cu fibra reală, autentică şi de forţă a PDL şi, aşa cum am câştigat din 2004 încoace alegerile, vom avea această abordare şi în alegerile locale următoare", a spus Boc.

El a arătat, răspunzând unei întrebări, că şi în conducerea PDL au fost "oportunişti".

Vicepreşedintele PDL Elena Udrea a declarat, luni, că moţiunea de cenzură nu va trece de Parlament şi că parlamentarii PDL care votează moţiunea "trebuie să-şi asume şi să treacă la USL".

Întrebată dacă parlamentarii PDL care au anunţat că vor vota moţiunea ar trebui excluşi din partid, Elena Udrea a spus: "Da, categoric, da".

Ea a arătat că nu poţi să rămâi în partid şi în acelaşi timp să votezi moţiunea împotriva Guvernului.

"Deci, cine votează moţiunea trebuie să-şi asume şi să treacă la USL", a precizat Udrea.

În opinia sa, moţiunea de cenzură nu va găsi susţinerea necesară şi a arătat că are "dubii" că iniţiatorii moţiunii ar dori ca aceasta să treacă.

"Pe de altă parte, am dubii că ei înşişi vor, pentru că nu îi văd capabili să preia guvernarea în acest moment, şi nici nu cred că îşi doresc să preia guvernarea, pentru că neavând soluţii nu intră în alegeri după câteva luni de guvernare, categoric prăbuşiţi în scor", a precizat Elena Udrea înainte de şedinţa BPN al PDL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite