Feţele noi ale Guvernului Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

PDL a schimbat întreaga garnitură de miniştri, dar Elena Udrea şi Anca Boagiu şi-au plasat oameni de încredere pe lista noului Guvern.

UPDATE 22.30 Andreea Paul Vass, fosta consilieră a premierului demisionar Emil Boc, a anunţat, marţi seara, că a refuzat nominalizarea pentru portofoliul Economiei, menţionând că "argumentele sunt în primul rând personale". Citeşte aici declaraţiile ei!

Partidele din Coaliţie au alcătuit, ieri, lista guvernului pe care i-o vor propune  premierului  desemnat Mihai Răzvan Ungureanu. Democrat-liberalii au decis să renunţe la toţi miniştri care au făcut parte din Guvernul Boc şi au propus nume noi, în general din lina a doua a partidului. Decizia PDL a generat părăsirea Guvernului de două nume grele, Elena Udrea şi Anca Boagiu, dar acestea şi-au plasat oameni de încredere  în funcţiile pe care le-au părăsit.

Averea ieşeanului Mihai-Răzvan Ungureanu, premier desemnat

UDMR şi UNPR ar dori să îşi păstreze toţi miniştri din Guvernul Boc, dar liderii PDL ar dori ca şi aceste partide să opereze schimbări. În ceea ce-l priveşte,  Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că îi doreşte în Cabinetul său pe Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Cătălin Predoiu, pentru că aceştia sunt tehnicieni excepţionali.

Calculele PDL

Decizia politică a înlocuirii tuturor miniştrilor PDL a fost luată de membrii Colegiului Director al partidului, la propunerea lui Emil Boc. Democrat-liberalii au încercat să evite prejudiciul de imagine pe care l-ar fi provocat rămânerea Elenei Udrea în Guvern, aşa cum se hotărâse luni seară. Cum Elena Udrea nu putea fi singura „ sacrificată", conducerea PDL a decis să renunţe şi la miniştri cărora nu li se poate reproşa nimic la capitolul imagine, cum ar fi Anca Boagiu.

Liderul PDL Iaşi: „Regret că Mihai-Răzvan Ungureanu nu poate fi clonat“

Postul Elenei Udrea va fi preluat de un om de încredere al acesteia, deputatul Cristian Petrescu. În acest fel, un anonim în lumea politicii va deveni şeful formal al unui minister care gestionează o parte importantă a fondurilor europene. După acelaşi sistem, secretarul de stat Alexandru Nazare, om de încredere al Ancăi Boagiu, a devenit ministru al Transporturilor.

Click pe imagine pentru a vedea noii miniştri



Noutăţile pe zona economică

PDL a „mutat" radical în zona ministerelor cu responsabilitate economică. Astfel, Bogdan Drăgoi (31 de ani) a fost promovat din secretar de stat în Ministerul Finanţelor titular al acestui post, în locul lui Gheorghe Ialomiţianu. Bogdan Drăgoi este este artizanul ieşirii României pe piaţa externă prin vânzarea de euro-obligaţiuni pe o perioadă de 5 anila un randament de 5,29%.

Şi Andreea Paul Vass a fost promovată de la consilier al primului-ministru în fruntea Ministerului Economiei, în locul lui Ion Ariton.  Ea va trebui să se ocupe de privatizări şi de contractele „băieţilor deştepţi". Recent, presa a scris despre numirea Andeeei Paul Vass în funcţia de membru al comisiei de listare a Hidroelectrica şi despre faptul că soţul şi cumnatul acesteia lucrează la o firmă de brokeraj.

info



Cine organizează alegerile

Un alt post important, cel al Administraţiei şi Internelor, a fost încredinţat senatorului Gabriel Berca, fost secretar general al Guvernului Tăriceanu. Promovat în politică de primarul Bacăului, Romeo Stavarache, Berca a părăsit PNL după ce partidul a rămas ân Opoziţie. Acum, Berca a primit o misiune importantă, pentru că ministerul pe care îl va conduce va fi important în organizarea alegerilor.

info



UNPR şi UDMR nu schimbă

Liderii UNPR şi UDMR i-au cerut lui Mihai Răzvan Ungureanu să îşi păstreze funcţiile pe care le-au avut în Guvernul Boc. UNPR vrea să îi menţină pe Gabriel Oprea (Apărare) şi Cristian Diaconescu (Externe). UDMR vrea să îi păstreze pe Kelemen Hunor (Cultură), Laszlo Borbley (Mediu), Ladislau Ritli (Sănătate).

USL nu participă la votarea Guvernului

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu l-a sunat, ieri, pe preşedintele PSD, Victor Ponta, pentru o întrevedere legată de formarea şi învestirea noului Guvern, au afirmat surse din USL.

Sursele citate au menţionat că Ponta a răspuns că este de acord să se vadă cu Ungureanu, însă decizia politică a USL de a nu participa la audierile miniştrilor în comisiile parlamentare şi la votul pentru învestire din plenul comun rămâne neschimbată. Aceleaşi surse au mai arătat că decizia politică a USL nu este îndreptată împotriva persoanei Mihai Răzvan Ungureanu, ci este o problemă politică legată de actualul context al solicitărilor USL privind organizarea anticipatelor.

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite