Faţa nevăzută a funeraliilor lui Havel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu (primul din dreapta), aproape de sicriul celui care a fost Václav Havel
Traian Băsescu (primul din dreapta), aproape de sicriul celui care a fost Václav Havel

Emil Constantinescu a povestit pentru „Adevărul“ cum a trăit despărţirea de fostul preşedinte ceh, dramaturgul Václav Havel.

Emil Constantinescu, preşedinte al României între 1996 şi 2000, dar mai ales prieten cu Václav Havel, a participat la funeraliile omului de stat în calitate de invitat special al familiei marelui dispărut. Emil Constantinescu a fost marcat de eveniment, aşa cum a fost marcat şi de personalitatea lui Václav Havel.

Iată o cronică neconvenţională a ceea ce s-a întâmplat la Praga în acest sfârşit mohorât de decembrie şi de lume: „Semnificaţia momentului este unică, pentru că Havel a fost unic. A fost nu doar un şef de stat, ci mai ales un simbol politic şi moral, şi încă mai rar - un simbol al iubirii. Rareori sunt întrunite atâtea calităţi într-un singur om. Nu i-a fost uşor nici lui să trăiască sub umbra propriului mit".

Click pe imagini pentru a vedea o fotogalerie de la eveniment



Ştiaţi că Václav Havel, „regele-filosof", rockerul melancolic, obişnuia să aşeze o inimă lângă semnătura pe care o lăsa, uneori, prietenilor pe cărţi? Asemenea autografe cu inimă a primit şi Emil Constantinescu. „Pare frivol pentru un şef de stat, de la care ne-am aştepta să fie mai rigid, dar aşa era Havel - punea inimă în tot ce făcea". Cei doi s-au cunoscut în 1991. Emil Constantinescu a fost cel care l-a propus pe Václav Havel pentru titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti. Tot Emil i-a făcut o laudatio, iar Havel a fost încântat şi a ţinut un discurs de recepţie numit „Idealuri şi iluzii". Acel discurs l-a tulburat pe Constantinescu şi încă îl mai tulbură. „Havel mi-a spus că e mult mai greu să ai idealuri, fiindcă pentru idealuri trebuie să lupţi tu însuţi. El avea". S-au susţinut reciproc de atunci, şi-au scris şi trimis scrisori.

A fost frig la Praga

Funeraliile însă nu i-au plăcut lui Emil Constantinescu. Fusese avertizat să poarte palton, dar chiar şi aşa în Catedrala „Sfântul Vitus" a fost foarte frig şi curent. Iar serviciul religios i s-a părut simbolului Pieţei Universităţii prea fastuos. I-ar fi plăcut ceremonia lui Havel, întrebăm? „Nu, nu i-ar fi plăcut. Parcă s-a pus accentul pe aspectul religios, în timp ce el, Havel, părea uitat. Aşa mi s-a părut: că sicriul învelit în drapel stătea deoparte, în frig. A fost puţin nepotrivit".

Impresionantă a fost însă muzica. „Prin muzică, l-am simţit în catedrală pe Dumnezeu. Am încercat să rămân sub semnul muzicii". Amintiri cu Havel? Oho! „Au fost multe. Era un om care se ţinea întotdeauna de cuvânt. În 2000, deşi era grav bolnav, a făcut o vizită de stat în România, credea că mă poate susţine, dar eu hotărâsem deja să nu mai candidez. Atitudinea sa m-a impresionat. Am fost împreună la mine acasă, dar şi la un restaurant tip «boemă». Erau acolo artişti, actori. Era Gigi Dinică la o masă. Chiar se mira: «Ăla nu e Havel? Ăla nu e Emil?». Noi eram. Am făcut şi un interviu de la mine din bibliotecă, împreună cu Václav Havel şi Nicolae Manolescu. La trei zile după acea vizită, a fost în spital să se opereze. Un om extraordinar!".

Despre călătoria alături de Traian Băsescu, Emil Constantinescu nu a vrut să facă ample comentarii. A fost o reconciliere, un gest de normalitate, ce a fost? „Nu m-aş grăbi să caut formule stereotipe. Mi s-a părut ceva normal. Am discutat cu preşedintele Băsescu - despre problemele ţării".

"Forţa morală a unor oameni ca Havel a învins comunismul, nu rachetele intercontinentale."
Emil Constantinescu
Preşedinte al României între 1996 şi 2000

Marinarul şi dramaturgul

Preşedintele Traian Băsescu s-a arătat şi el răvăşit de moartea dramaturgului-disident şi a făcut observaţia că liderul ceh s-a stins la cinci ani de când el, Băsescu, a prezentat în Parlamentul României raportul pentru condamnarea comunismului ca ilegitim şi criminal.

„Încetarea din viaţă a lui Václav Havel este o pierdere pentru toţi şi în acelaşi timp este un moment de reflecţie. N-aş spune că există cineva care să îi fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa. Trebuie recunoscut că cei care i-am urmat ca politicieni în această regiune am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist. Parcă a fost o coincidenţă. Exact la cinci ani de la citirea în Parlamentul României a raportului pentru condamnarea comunismului s-a produs încetarea din viaţă a lui Havel. Acest raport reprezintă o mică părticică a ceea ce a făcut Havel pentru această parte a Europei şi a planetei. Noi cei din Europa de Est îi datorăm mult lui Havel", a declarat Băsescu. 

Preşedintele e convins că deşi nu a fost decât un simplu marinar, nu un cărturar, nu un dramaturg-disident, ca Havel, amândoi au fost animaţi de aceeaşi dorinţă de a-şi moderniza ţările.

Între prieteni

Potrivit presei de la Praga, statele participante la ceremonia din Catedrala „Sfântul Vitus" au primit câte o singură invitaţie. Fiecare stat a decis pe cine să trimită (ambasador, ministru, premier, preşedinte). Liderilor în exerciţiu li s-au adăugat prietenii preşedintelui Havel (cei mai mulţi fiind foşti lideri ai unor ţări din fostul bloc sovietic) propuşi de familia Havel şi de cei apropiaţi fostului preşedinte. 

Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy / Foto: AFP Traian Băsescu şi soţii Clinton / Foto: AFP Traian Băsescu şi omologul său austriac Heinz Fischer / Foto: Reuters

Havel şi Constantinescu, în 2000, la Bucureşti



Printre foştii lideri prezenţi la ceremonia religioasă din Catedrala pragheză „Sfântul Vitus" s-au numărat şi fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa, fostul preşedinte al SUA Bill Clinton, foştii preşedinţi ai Bulgariei Jelio Jelev şi Petar Stoianov, fostul lider al Sloveniei Milan Kucan şi fostul preşedinte moldovean Petru Lucinschi. Soţilor Bill şi Hillary Clinton (ea reprezentând SUA la ceremonia funerară) le-a stat alături Madeleine Albright, fostul secretar de stat american de origine cehă, bună prietenă a lui Havel.

Aşa cum o cere protocolul - căci trebuie amintit că Václav Havel a avut parte de funeralii de stat - liderii în funcţie au stat separat de cei care nu mai sunt în exerciţiu. Astfel, premierul britanic David Cameron, deşi a venit împreună cu John Major, fostul şef al Guvernului de la Londra, în timpul ceremoniei funerare a stat împreună cu ceilalţi lideri în funcţie.

Însoţit de fostul preşedinte Emil Constantinescu, invitat în calitate de prieten al lui Havel, preşedintele Traian Băsescu a stat lângă omologul francez, Nicolas Sarkozy, cel austriac, Heinz Fischer, şi liderul slovac  Ivan Gašparovič.

Havel şi Constantinescu, în 2000, la Bucureşti

Citeşte şi:

FOTO Băsescu şi Sarkozy au "complotat" zâmbind în timpul funerariilor lui Havel

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite