Fără semne electorale pentru independenţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu a câştigat detaşat cu 54,79%
Sorin Oprescu a câştigat detaşat cu 54,79%

Potrivit Hotărârii de Guvern 145/ 2012, candidaţii independenţi la funcţia de primar vor fi trecuţi în buletinul de vot în ordinea înregistrării candidaturilor. Acelaşi act normativ prevede că independenţii "nu au semn electoral".

Potenţialii candidaţi independenţi la Primăria Capitalei din acest an, dar şi cei care au încercat să intre în cursă în 2008, spun că mai multe prevederi ale noii legi îi dezavantajează net.

Una dintre nemulţumirile lui Irinel Columbeanu, care încearcă să strângă numărul necesar de semnături pentru a-şi depune candidatura, este legată de faptul că nu-şi poate folosi semnul electoral. "Guvernul a interzis, tocmai acum, special pentru aceste alegeri locale (spre deosebire de cele precedente din 2008), în mod explicit și ferm, tuturor candidaților independenți să-și mai poată folosi sigla electorală!", scrie Columbeanu pe site-ul propriu.

Un alt dezavantaj pentru independenţi este remarcat de Remus Cernea, care subliniază că introducerea sistemului de vot într-un singur tur pentru primari descurajează electoratul să voteze în funcţie de preferinţe, cetăţenii optând pentru un vot calculat, în funcţie de şansele principalilor participanţi la scrutin, conform realitatea.net.

În plus, independenţii trebuie să prezinte o listă de susţinători care să cuprindă minimum 2% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 200 în cazul comunelor, 300 în cazul oraşelor, 1000 încazul municipiilor şi sectoarelor din Bucureşti şi 5000 în cazul municipiului Bucureşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite