Factură de parlamentar: 7.000 de euro pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 7.000 de euro lunar. Aceasta este suma pe care a cheltuit-o un parlamentar în cursul anului trecut, potrivit celui mai recent raport al Institutului pentru Politici Publice, dat ieri

Aproximativ 7.000 de euro lunar. Aceasta este suma pe care a cheltuit-o un parlamentar în cursul anului trecut, potrivit celui mai recent raport al Institutului pentru Politici Publice, dat ieri publicităţii.

Concluzia documentului se bazează pe analiza datelor referitoare la indemnizaţii, cazare, suma forfetară, diurna de deplasare, deplasările externe sau telefonul mobil plătit de Parlament şi nu includ banii primiţi de aleşi pentru dotările birourilor din teritoriu.

Coordonatorii proiectului au monitorizat cheltuielile senatorilor şi deputaţilor în perioada noiembrie 2006 – mai 2008, pe baza cifrelor furnizate de cele două Camere ale Legislativului, informaţii caracterizate drept „trunchiate şi greu descifrabile”.

Din raportul IPP reiese că, numai în perioada ianuarie – mai 2008, cuantumul total al indemnizaţiilor senatorilor a fost de 1,2 milioane de euro, în vreme ce anul trecut de la buget s-au cheltuit aproape 9 milioane de euro pe lefurile aleşilor.

Cazarea unui senator sau deputat în Bucureşti a costat aproximativ 20.000 de euro în perioada monitorizată.

Suma nu e mare, lipsa de control este problema

Directorul IPP, Violeta Alexandru, a menţionat că nu suma cheltuită de fiecare parlamentar i se pare mare, în condiţiile în care, în alte state UE salariul unui parlamentar este de circa 7.000 de euro, ci lipsa unui control al acestor cheltuieli.

Ea a mai arătat că suma destinată unui birou parlamentar este de 2.700 de euro lunar, ceea ce, din punctul ei de vedere, nu este o sumă mare. „Suma nu este mare, dacă parlamentarul vrea să aibă o activitate susţinută. Gestionarea acestor bani nu este eficientă”, a declarat directorul IPP, citat de Mediafax.

Pe ce se duc banii?

6.629 lei/lună (1.800 euro) – indemnizaţia brută.

2.500 lei/lună (circa 700 euro) – cazarea în Bucureşti.

9.943 lei/lună (2.700 de euro) – suma forfetară pentru biroul parlamentar.

1.100 lei/lună (300 euro) – diurna de deplasare pentru prezenţa la lucrările Parlamentului.

1.669 lei/lună (450 euro) – diurna de deplasare în circumscripţie.

544 lei/lună (150 euro) – cazarea în circumscripţie.

210 lei/lună (57 euro) – abonamentul la telefonul mobil.

832 lei (225 euro) – costul mediu al unei deplasări în străinătate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite