Ex-consilierul lui Ion Iliescu va fi judecat la Paris, pentru corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul om de afaceri Adrian Costea este acuzat că ar fi deturnat 50 de milioane de franci

şi "Contrabandă cu Iliescu zâmbind", controversatul om de afaceri româno-francez Adrian Costea (foto), va fi - în sfârşit - judecat pentru corupţie.
La Paris, nu la Bucureşti. Potrivit France Press, care a transmis această ştire în penultima zi a anului care s-a încheiat, în faţa instanţelor de la Paris, Adrian Costea, fostul consilier personal al lui Ion Iliescu, va fi acuzat de deturnare de fonduri în valoare de aproape opt milioane de euro, bani proveniţi din afaceri cu statul român.
Potrivit aceleiaşi surse, Adrian Costea a fost trimis în judecată alături de alte şapte persoane, printre care şi Valentina Tudora Costea, soţia sa. Trimiterea în judecată este definitivă de la sfârşitul lunii decembrie, deoarece niciuna dintre părţi nu a contestat decizia.
Conform acuzării, 10 milioane de franci ar fi fost folosite pentru îmbogăţirea personală a lui Costea şi a soţiei sale, alte 40 milioane de franci ar fi ajuns la diverse personalităţi politice (şi nu numai) din România, iar aproape şase milioane ar fi fost folosite pentru finanţarea campaniilor prezidenţiale ale lui Ion Iliescu (inclusiv celebrele afişe cu Iliescu zâmbind, tipărite în Franţa).
O altă afacere a lui Costea, întoarsă pe toate feţele de autorităţile franceze, în colaborare cu cele din România, a vizat realizarea controversatului album "Eterna şi fascinanta Românie". Printre cei bănuiţi că ar fi beneficiat de bijuterii, vacanţe şi obiecte de lux din partea lui Costea se numără fostul secretar general al guvernului Viorel Hrebenciuc, fostul ministru al economiei Mircea Coşea, fostul consilier prezidenţial Iosif Boda, precum şi fostul premier român Adrian Năstase, despre care faimosul raport "Armagedon II" a scris că i-ar fi fost prezentat lui Costea de însuşi Virgil Măgureanu, pe atunci director al SRI.
Se ştie că dosarul românesc al "afacerii Costea", deschis în perioada 1996-2000, a fost blocat după revenirea la putere a lui Ion Iliescu, iar procurorul care a coordonat ancheta, Ovidiu Buduşan, a fost hărţuit de superiorii săi, Joiţa Tănase şi Rodica Stănoiu, până a fost înlăturat din magistratură. Nu înainte ca acesta să fie la un pas de a cere azil politic în Franţa. Procesul Costea, care se anunţă unul de răsunet, va începe, cel mai probabil, în luna octombrie 2007.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite