Evoluţia PNL, urmărită cu interes de PDL şi PSD
0
PSD şi PDL îşi fac calcule politice după schimbarea de gardă de la vârful Partidului Naţional Liberal. Desemnarea lui Crin Antonescu în fruntea liberalilor a făcut din PNL, aflat în opoziţie, un jucător privit cu alţi ochi de PDL şi PSD.
PSD a salutat cu amabilitate, prin vocea preşedintelui de onoare Ion Iliescu alegerea lui Crin Antonescu, în timp ce PDL a s-a raportat critic la schimbare. Dinspre PSD însă, ieri, la o zi de la încheierea congresului liberal au început să apară semnale care depăşesc formalismul unor urări de bine, şi aşa neobişnuite între adversari.
Am adresat un set de trei întrebări unor lideri ai PSD şi PDL pentru a vedea cum s-au schimbat calculele lor politice după instalarea noii conduceri liberale. Răspunsurile vădesc deschiderea PSD către o colaborare cu PNL şi din partea PDL o atitudine rezervată.
1 Alegerea noii conduceri a PNL deschide calea spre o nouă relaţie cu PNL?
2 Vă tentează o colaborare parlamentară cu Partidul Naţional Liberal?
3 Ar putea fi PNL soluţia de rezervă în cazul în care ar izbucni o criză în cadrul actualei majorităţi guvernamentale PNL-PSD?
Gheorghe Flutur: „Dialog, doar dacă PNL schimbă registrul“
1 Debutul lui Crin Antonescu nu s-a bazat pe anumite proiecte ci pe atacuri la adresa PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. Dacă noul preşedinte al PNL îşi va schimba registrul, atunci se deschide calea spre o relaţie cu acest partid. Când spun relaţie, spun în sensul de dialog. Dialog ai şi cu partenerii politici şi cu adversarii. Dar, deocamdată, suntem adversari.
Atât timp cât există aceste atacuri la PDL şi atacuri la persoană, este foarte greu de crezut că putem avea un dialog. Totuşi, având în vedere că în fruntea PNL a venit un preşedinte care nu are de plătit deconturi, rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile. Iar eu, personal, spun că trebuie să i se acorde o perioadă de graţie lui Crin Antonescu. Să vedem cum se apucă de treabă.
2 Suntem consecvenţi parteneriatului pe care îl avem precum şi partenerilor noştri. Vrem ca acest parteneriat să funcţioneze. Iar prin parteneriatul cu PSD se realizează o foarte largă majoritate parlamentară care asigură promovarea măsurilor anticriză.
3 Noi vrem stabilitate în parteneriatul pe care îl avem. Şi de aceea creăm stabilitate în acest parteneriat. Şi cred că
şi partenerii noştri de la PSD procedează la fel.

Deocamdată suntem adversari cu PNL. Atât timp cât există aceste atacuri la persoană, este foarte greu de crezut că putem avea un dialog.

Gheorghe Flutur, vicepreşedinte PDL
Adrian Năstase: „Relaţia PSD - PNL ar putea fi mai strânsă“
1 Va depinde foarte mult de strategia PNL. Am avut o colaborare destul de interesantă în perioada ultimilor doi ani, în guvernul Tăriceanu. Şi pentru noi, şi pentru PNL alegerile prezidenţiale reprezintă un obiectiv important pentru relansarea relaţiilor. S-ar putea ca relaţia să fie mai strânsă.
2 În acest moment este greu de discutat, pentru că o colaborare parlamentară ar presupune o anumită formulă de guvernare. Avem acum o formulă de guvernare cu sprijin parlamentar adiacent în cadrul „Parteneriatului cu România”. Nu vreau însă să elimin posibilitatea că punctual, în anumite situaţii, să putem avea o colaborare. În condiţiile în care ar apare situaţii distincte, din punct de vedere legislativ, al programelor, proiectelor legislative, care ne-ar putea apropia de PNL.
3 Eu nu cred că trebuie să discutăm în termenii aceştia până la alegerile prezidenţiale. Probabil că până atunci, situaţia actuală va merge din inerţie. Dacă ar apărea altceva, ar apărea şi alte soluţii, ar putea fi vorba de o guvernare minoritară, cu sprijin de tip mozaic, de tip curcubeu.
Poate să fie vorba de o guvernare minoritară PSD, poate să fie vorba de o guvernare minoritară PDL, până la alegerile prezidenţiale. Vom judeca în funcţie de ce se va întâmpla şi în funcţie de rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European. Genul acesta de analize nu poate fi amical faţă de colegii mei din guvern. De aceea mă voi abţine să comentez.

Ar putea fi vorba de o guvernare minoritară, cu sprijin de tip mozaic. Poate să fie vorba de o guvernare minoritară PSD, poate să fie vorba de o guvernare minoritară PDL, până la alegerile prezidenţiale.

Adrian Năstase, fost preşedinte PSD
Citiţi şi : Geoană îi oferă “adăpost” lui Antonescu în PSD. După ce pierde la prezidenţiale