Europenii vor avea drept de rezidenţă de 90 de zile fără nicio oprelişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

teritoriul României a cetăţenilor din statele membre UE şi Spaţiul Schengen vor fi modificate printr-o ordonanţă de guvern, propusă de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Deocamdată,

teritoriul României a cetăţenilor din statele membre UE şi Spaţiul Schengen vor fi modificate printr-o ordonanţă de guvern, propusă de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Deocamdată, proiectul de lege se află în dezbatere publică, urmând să intre în vigoare de la data aderării la Uniunea Europeană.
Conform acestei ordonanţe, cetăţenii statelor UE şi membrii familiilor acestora beneficiază de drept de rezidenţă pe o perioadă de până la trei luni, de la intrarea în ţară, fără a îndeplini vreo condiţie suplimentară. Dreptul la rezidenţă mai mare de 90 de zile îl vor avea doar cei care desfăşoară activităţi dependente sau independente în România şi cei care deţin mijloace de întreţinere cel puţin la nivelul venitului minim de la noi şi asigurare medicală recunoscută. De acelaşi drept se vor bucura şi cetăţenii UE înscrişi la o unitate de învăţământ acreditată. Cei cuprinşi în această categorie vor da o declaraţie pe proprie răspundere prin care să asigure autorităţile că dispun de mijloace de întreţinere la nivelul salariului minim pe economie. Membrii de familie care nu sunt cetăţeni ai Uniunii Europene pot beneficia de dreptul de rezidenţă pentru mai mult de trei luni dacă însoţesc sau se alătură ulterior celui cu cetăţenie UE care îndeplineşte condiţiile legale. Rezidentul care a avut un contract de muncă cu o durată determinată mai mică de un an şi ulterior a devenit şomer, în condiţiile legii, beneficiază de dreptul de rezidenţă pentru încă şase luni. Persoanele care au rezidenţă continuă şi legală în România pentru o perioadă mai mare de cinci ani beneficiază de dreptul de rezidenţă permanentă. Cei care îndeplinesc condiţiile pot solicita Autorităţii pentru Străini eliberarea cărţii de rezidenţă permanentă. Împotriva cetăţenilor Uniunii Europene sau membrilor familiilor acestora, care au rezidenţă permanentă, se pot dispune măsuri de restrângere a dreptului de liberă circulaţie numai dacă reprezintă un pericol iminent pentru ordinea publică şi securitatea naţională.

Din 2007, MAI va elibera paşapoartele cu cip
Paşapoartele cu date biometrice vor fi eliberate începând de la 1 ianuarie 2007, se stipulează într-o hotărâre de guvern propusă de MAI. Conform acestui proiect, până la punerea în circulaţie a paşapoartelor electronice se va elibera, în continuare, modelul actual. Paşapoartele emise până acum îşi vor păstra valabilitatea, urmând a fi retrase treptat, la solicitarea posesorilor. Emiterea noilor documente este impusă de preluarea normelor instituite de Regulamentul Consiliului Europei. Este şi una dintre condiţiile impuse de Statele Unite pentru eliminarea vizelor în cazul cetăţenilor români. Faţă de modelul actual, noile documente vor conţine un cip de stocare electronică a datelor biometrice, fotografie, amprente şi alte date.Pentru producerea noilor paşapoarte, RA-APPS, în colaborare cu MAI şi MAE, va organiza o licitaţie în conformitate cu Legea achiziţiilor publice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite