Europarlamentarul Tőkés László şi-a dat astăzi demisia din UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokes Laszlo
Tokes Laszlo

Tőkés László, fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), președintele de onoare al acesteia din 1990 până în 2003, în prezent membru al organizației din Timiș, şi-a anunțat astăzi demisia din UDMR.  Află aici ce l-a determinat să facă acest gest.

Acesta şi -a motivat decizia prin faptul că, în calitate de inițiator al deciziei Parlamentului European de a interzice mineritul pe bază de cianuri, nu poate accepta poziția permisivă a partidului minoritar din coaliția de  guvernare cu privire la investiția de la Roșia Montană, investiție pe care o chiar sprijină. „Pentru mine a devenit o problemă din ce în ce mai stânjenitoare să răspund, pe holurile Parlamentului din Bruxelles, întrebărilor unor colegi îngrijorați care doresc să afle acum, totuși, ce se întâmplă în România? Nu prea pot să spun nici că firma canadiană ne-a cumpărat miniștrii", s-a plâns Tőkés László.

Aderarea la Spaţiul Schengen

O altă problemă din cauza căreia Tőkés László a decis să-şi dea demisia din UDMR este faptul că, deşi România a aderat la Uniunea Europeană în 2007,  nu a fost nici până astăzi acceptată în Spațiul Schengen - printre altele, din cauza corupției atotcuprinzătoare. „Este o situație inacceptabilă nu doar pentru mine, ci și pentru întreaga noastră comunitate maghiară din Transilvania, rușinată de comportamentul unor deputați UDMR, care depun toate eforturile pentru a zădărnicii activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de verificarea averilor demnitarilor sau pe cea a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA)", a spus Tőkés László. 

Nu e însetat după putere

Europarlamentarul a subliniat că niciodată nu a fost de acord cu participarea UDMR la guvernare necondiționat, doar de dragul puterii. „Motivați de setea de putere, liderii UDMR au sacrificat universitatea noastră de stat maghiară, au preschimbat dezideratul autonomiei în posturi de directori și prefecți, și sunt pregătiți să dea, pe bani mărunți, comorile naturale ale Ardealului. Fiind la guvernare de atâta timp, poartă o bună parte din responsabilitate pentru falimentarea țării, iar nota de plată au lăsat-o în cârca poporului: în loc de creare de locuri de muncă am primit măsuri de austeritate și doar un împrumut extern de peste 30 de miliarde de euro menține România pe linia de plutire" şi-a motivat Tőkés László demisia din UDMR. De asemenea, fostul episcop reformat de Piatra Craiului, a arătat că respinge practica UDMR, „bazată interese obscure de partid - de excludere și de dezbinare a comunității maghiare din România".

Demisie aşteptată

 La sfârşitul lunii februarie, Kovacs Peter , secretarul general al UDMR,  a declarat că Tőkés László, care a comparat UDMR cu o maşină dărăpănată care a părăsit drumul, ar trebui să coboare din aceasta, dacă nu mai este mulţumit de colegii săi din maşină. „Tőkés László a comparat UDMR cu o maşină dărăpănată care a părăsit drumul. Dacă e aşa, de ce nu coboară domnul Tőkés, dacă nu mai este mulţumit cu colegii săi din maşină? Citim numai critici adresate de domnul Tokes UDMR. De ce nu părăseşte această Uniune, are unde să plece, pentru că a primit o maşină de concurs nou-nouţă. Deci poate să renunţe la greutatea pe care o presupune UDMR", a declarat Kovacs Peter.

Concurenţă pentru UDMR

În 2009, Tőkés László a ajuns să candideze la alegerile europarlamentare, pe listele UDMR, cu promisiunea că nu va forma un partid care să reprezinte o concurenţă pentru acesta. Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2012, la Miercurea Ciuc, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a organizat congresul de constituire al  Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Tőkés László nu are nicio funcţie în acest partid, fiind doar „mentorul" acestuia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite