Europarlamentarii romani vor pleca, totusi, la toamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Strasbourg s-a votat, ieri, in sesiunea plenara a Parlamentului European (PE) primirea parlamentarilor romani si bulgari in calitate de observatori ai lucrarilor Legislativului european. Marea

La Strasbourg s-a votat, ieri, in sesiunea plenara a Parlamentului European (PE) primirea parlamentarilor romani si bulgari in calitate de observatori ai lucrarilor Legislativului european. Marea majoritate a europarlamentarilor au confirmat decizia care fusese luata de sefii grupurilor parlamentare ale PE de a-i primi pe colegii din Romania si Bulgaria, din 26 septembrie 2005, in ciuda eforturilor unui grup de europarlamentari ai Partidului Popular European de a amana aceasta decizie. Ridicarea problemei ascunde o intentie mai veche a unor grupuri din cadrul PPE care doresc, in general, amanarea intrarii Romaniei in UE. Pozitii critice la adresa Romaniei au venit din partea europarlamentarilor germani, proveniti din Uniunea Crestin Democrata, unguri, din grupul FIDESZ, austrieci, dar si a unor reprezentanti francezi. Problemele pentru Romania ar putea incepe atunci cand se va termina mandatul de doi ani al presedintelui PE, Joseph Borell, provenit din Grupul Socialist, iar aceasta functie va fi preluata de un membru al PPE. Conform acordurilor convenite intre grupurile parlamentare populare, cele mai mari sanse pentru acest post le are Hans Gert Poettering, actualul lider al PPE.
Liberalul Graham Watson: "Parlamentarii din Romania si Bulgaria sunt bine veniti"
Dupa procedura de votare, Cecilia Malmstrom, membra a Comitetului de Afaceri Externe a PE, provenita din Grupul Alianta Liberal Democrata (ALDE), a declarat ca "sprijinul majoritar pentru decizia privind sosirea colegilor din Romania si Bulgaria arata ca acestia vor fi bine veniti in septembrie". "Romania si Bulgaria vor adera la UE, asa cum este prevazut, iar intrarea lor nu va face decat sa intareasca Uniunea, a declarat Graham Watson, liderul grupului liberal, al treilea ca marime din PE.
Vicepresedinta Parlamentului European si a grupului PPE, nemultumita ca observatorii romani n-au ramas pe dinafara
Francoise Grossetete, vicepresedinte a PE si a grupului popularilor din Legislativul european, a criticat decizia presedintelui Joseph Borrell. Nemultumirea eurodeputatei populare decurge din faptul ca Borrell ar fi incalcat regula "aplicata celorlalte zece tari" care au aderat in 2004. "Cetatenii europeni nu vor intelege de ce, in cazul acestor doua tari, nu functioneaza aceleasi conditii stricte ca in cazul celorlalte zece", a argumentat Grossetete. Chiar daca doreste ca UE sa-si respecte "angajamentele fata de Romania si Bulgaria, largirea nu se poate face in pripa" si cu "orice pret", e de parere vicepresedinta PE. Pe de alta parte, ea s-a declarat ingrijorata de "actualul val de populism" care a cuprins Europa, iar in aceasta situatie, "daca tarile nu indeplinesc conditiile de aderare, trebuie sa avem curajul sa le-o spunem si sa amanam data".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite