Europarlamentarele, amânate în caz de referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile vor fi amânate automat dacă preşedintele va convoca o consultare populară în aceeaşi zi cu scrutinul, au decis deputaţii jurişti, care au acceptat un amendament la Legea

Alegerile vor fi amânate automat dacă preşedintele va convoca o consultare populară în aceeaşi zi cu scrutinul, au decis deputaţii jurişti, care au acceptat un amendament la Legea referendumului, iniţiat de pesedistul Eugen Nicolicea.

Comisia juridică din Cameră a rediscutat una dintre propunerile de modificare ale Legii referendumului considerate neconstituţionale de Curtea Constituţionlă, pe motiv că îi interzicea şefului statului să convoace o consultare populară cu trei luni înainte sau după orice fel de alegeri. Senatul a respins actul normativ, însă deputaţii au votul decisiv.

Autorul amendamentului a declarat că nu a urmărit decât să-i creeze "un cadru propice" lui Traian Băsescu. "Preşedintele, prin textul pe care l-am adoptat, poate să facă referendum când doreşte, dar fără a fi absolut deloc influenţat de alegerile parlamentare, locale sau prezidenţiale", a explicat Nicolicea. Democraţii, singurii care s-au opus propunerii în comisie, au anunţat că vor contesta actul normativ la Curtea Constituţională, dacă plenul îl va adopta.

Preşedintele PD, Emil Boc, a declarat, pentru Mediafax, că modificarea respectivă denotă "spaima faţă de votul uninominal" a partidelor care au fost de acord cu amendamentul. Şeful statului declara în august că va declanşa un referendum în aceeaşi zi cu europarlamentarele - 25 noiembrie - pentru introducerea uninominalului în două tururi, dacă legea nu va fi adoptată de parlament cu 30 de zile înainte de data scrutinului. (Bogdan Costache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite