Euroobservatorii romani ar putea citi secretele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Euroobservatorii romani in Parlamentul European ar putea avea acces la informatiile secrete ale UE, daca detin deja un certificat eliberat in tara de Oficiul Registrului National al Informatiilor

Euroobservatorii romani in Parlamentul European ar putea avea acces la informatiile secrete ale UE, daca detin deja un certificat eliberat in tara de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS).
De aceasta facilitate pot beneficia alesii de la Bucuresti ca urmare a incheierii, in luna aprilie a acestui an, a unui acord bilateral Romania - UE privind procedurile de securitate pentru schimbul de informatii clasificate, document care desemneaza ORNISS drept organism de legatura cu structurile de specialitate ale Uniunii. Desi textul nu a fost inca ratificat de legislativul roman, el functioneaza pe baza de reciprocitate, astfel incat, daca un reprezentant al statului roman este detinatorul unui certificat eliberat de ORNISS, el are acces garantat la documentele europene secrete si invers. Euroobservatorii autohtoni in PE care indeplinesc conditiile legale se pot bucura insa de acest privilegiu numai dupa ce autoritatile de la Bucuresti vor crea cadrul legislativ necesar, avand in vedere ca, pana in prezent, legea de functionare a Oficiului facea referire numai la Oficiul de Securitate al NATO, nu si la organismele Uniunii Europene. Astfel, guvernul a elaborat deja un proiect care sa corecteze aceasta lacuna legislativa, document care a fost deja adoptat de Senat si aprobat, joi seara, de Comisia de aparare a Camerei Deputatilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite