Eurodeputaţii români, între silitori şi "chiulangii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European
Parlamentul European

După trei ani de mandat, dintre cei 754 de eurodeputaţi, doar 19 se pot lăuda că au fost prezenţi la toate şedinţele plenare ale forului legislativ. Dintre aceştia, patru sunt români: doi din Opoziţie - Iosif Matula şi Cristian Preda - şi doi aparţinând alianţei aflate la guvernare - Minodora Cliveti şi Sabin Cutaş.

''Consider că este normal ca prezenţa la lucrări să fie de 100% sau măcar foarte aproape. Mă consider un europarlamentar responsabil, care îşi reprezintă ţara şi cetăţenii cât se poate mai bine şi mă bucură faptul că nu sunt singurul dintre europarlamentarii români care a înţeles acest lucru'', se arată într-un comunicat de presă emis de eurodeputatul PDL Iosif Matula.

Democrat-liberalul se mândreşte cu munca în echipă pe care o face la Parlamentul European, despre care spune că „nu e foarte vizibilă, dar dă rezultate". „Am făcut multe pentru România. Un exemplu ar fi vizita comisiei REGI din cadrul Parlamentului European în zona de vest a României. Dintre cele șase-șapte proiecte care au avut la bază fondurile europene, toate au dat rezultate. Este vorba despre autostrada Arad-Timișoara, Centrul Istoric al Aradului, reabilitarea Colegiului Național «Moise Nicoară din Arad»", a declarat democrat-liberalul pentru adevarul.ro.

Întrebat care sunt reuşitele sale la jumătatea mandatului de europarlamentar, prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a reamintit o serie de rezoluţii pe care le-a alcătuit şi co-semnat; spre exemplu, rezoluţiile pe tema drepturilor omului. De asemenea, membru al comisiei pentru Afaceri Externe, Preda a fost negociatorul PPE în anumite chestiuni şi a redactat rapoarte despre Islanda, ţară cu care UE se află momentan în negocieri pentru aderare.

Întrebat dacă intenţionează să candideze pentru un nou mandat de europarlamentar, Preda a replicat că „mai este mult până în 2014".

Minodora Cliveti, intregată Grupului Socialiştilor Europeni, este membru în comisia pentru muncă şi afaceri sociale şi a intrat în PE în luna mai a acestui an. Deşi se poate lăuda cu o prezenţă de 100%, Cliveti are doar 16 şedinţe plenare la activ, spre deosebire de ceilalţi trei europarlamentari români, care n-au ratat niciuna dintre cele 178 de reuniuni în plen.

Social-democratul Sabin Cutaş este membru titular în comisia economică şi pentru politici monetare şi membru supleant în comisia pentru comerţ internaţional.

Cine sunt "codaşii" din Parlamentul European?

Corneliu Vadim Tudor, membru în comisia pentru cultură şi educaţie, nu prea dă pe la Parlamentul European, reuşind să ajungă la doar 64% dintre şedinţele forului legislative. Totuşi, acest procent reprezintă o îmbunătăţire faţă de anii trecuţi, având în vedere că în 2009 acesta avea o prezenţă în plen de 39%.

Dintre 754 de eurodeputaţi, latifundiarul Gigi Becali este al treilea... de la coadă. Acesta are o prezenţă în plen de 22,86% , reuşind să ajungă la doar 40 dintre cele 178 de şedinţe. Totuşi, este un progres, având în vedere că în 2011 a avut cea mai scăzută prezenţă dintre toţi parlamentarii europeni (17%).

Eurodeputaţii a căror participare la lucrări scade sub 33% îşi pierd dreptul de a lua cuvântul în plenul Parlamentului pe marginea chestiunilor ce ţin de munca acestora în comisii, lucru important, în condiţiile în care fiecare dintre europarlamentari îşi desfăşoară activitatea în cel puţin una dintre comisiile de specialitate, unde elaborează, modifică şi adoptă propuneri legislative şi rapoarte din proprie iniţiativă, se arată în comunicatul emis de Matula.

Despre colegii săi "codaşi", Preda a declarat pentru adevarul.ro că „în mod evident, nu-i interesează", ei fiind neafiliaţi, adică nu aparţin unui grup parlamentar european; prin urmare, se află „în afara influenţei Parlamentului European". Preda consideră primordială apartenenţa la un grup parlamentar european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite