Euroalegeri fără teme europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunile politice româneşti au păşit cu stângul în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Lipsa tragerii de inimă a liderilor, manifestată şi la alcătuirea listelor,

Formaţiunile politice româneşti au păşit cu stângul în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Lipsa tragerii de inimă a liderilor, manifestată şi la alcătuirea listelor, s-a răsfrânt asupra primelor acţiuni desfăşurate înaintea scrutinului de la 25 noiembrie.

Temele predilecte vizează situaţia internă (pensii, sănătate, învăţământ etc.), şi nicidecum problematica europeană, încă neasimilată de majoritatea cetăţenilor. Democraţii nu se desprind de "umbra" lui Traian Băsescu, liberalii încearcă să se facă simpatici publicului după scandalul Remeş, iar social-democraţii au început cum nu se poate mai prost, după ce preşedintele le-a spus în faţă că sunt nereformaţi.

Primii care au folosit spaţiile destinate afişajului electoral sunt reprezentanţii PNL, PLD şi PD. Din panourile mari amplasate pe blocuri, cetăţenii sunt "priviţi" insistent (chiar şi în propriile apartamente) de liberalul Daniel Dăianu, care-i avertizează: "EU vreau o economie competitivă...". Adversarul lui Dăianu, Theodor Stolojan, penelist "contaminat" cu principii populare, le zâmbeşte trecătorilor, de pe panourile de afişaj, îndemnându-i să-l voteze "pe cel mai bun".

Deşi e "ocupat cu referendumul", dirigintele pediştilor nu ratează nicio ocazie de a le sufla în pânze. "Elevii" politici ai lui Traian Băsescu, alături de colegii lor cu note mai mici în sondaje (liberal-democraţii), i-au pregătit deja şefului statului trei megamitinguri - la Cluj, Iaşi şi Bucureşti.

Iliescu ceremobilizare exclusiv pe euroscrutin

Mircea Geoană a început periplurile electorale prin ţară în speranţa că va mai aduna ceva din voturile risipite de PSD în ultimii trei ani. Acest lucru i l-a spus însuşi Ion Iliescu, de la care se aşteaptă implicare în campania pentru alegerile europene. Iliescu a atras atenţia că sondajele de opinie dau PSD cu 20%, social-democraţii aflându-se într-o situaţie mai puţin favorabilă decât în 2004.

"Se mai poate face ceva dacă se mobilizează bine", îi încurajează preşedintele de onoare al PSD pe colegii săi mai tineri. Fostul şef al statului consideră că "omului de rând îi este greu să înţeleagă importanţa Parlamentului European" şi îi sfătuieşte pe social-democraţi să militeze pentru prezenţa masivă a cetăţenilor la euroscrutin. De altfel, el a anunţat că are de gând să boicoteze referendumul pentru introducerea scrutinului uninominal, care se va desfăşura tot la 25 noiembrie.

Oamenii lui Becali caută voturi la Patriarhie

Partidul condus de finanţatorul echipei Steaua joacă, în perspectiva europarlamentarelor, cartea religiei strămoşeşti. Cum ultimele rezultate din campionatul intern şi din Liga Campionilor, precum şi scandalul cu Gheorghe Hagi au afectat serios cota de imagine a lui Gigi Becali, PNG trage tare pe cele sfinte.

Partidul Noua Generaţie informează că al doilea pe lista pentru euroscrutin, Cătălin Dancu, împreună cu "numărul patru", Narcis Godeanu, s-au întâlnit, în Dealul Mitropoliei, cu enoriaşii veniţi la slujba de duminică. Cei doi au discutat cu oamenii despre "problema sărbătorilor tradiţionale în contextul integrării în spaţiul european". Legenda Stelei din 1986, Helmuth Duckadam, aflat pe locul şase, a
fost invitatul primarului Antonie Solomon la "Zilele Craiovei".

De cealaltă parte, PRM nu abandonează discursul naţionalist şi justiţiar. "România Mare într-o Europă Unită" este sloganul ales de partidul condus de către Corneliu Vadim Tudor, care promite să vegheze la buna administrare a fondurilor europene destinate ţării noastre.

În ceea ce priveşte UDMR, candidatura pe cont propriu a episcopului reformat de Piatra Craiului, Tokes
Laszlo, pare să încurce toate calculele lui Marko Bela. Riscul ca maghiarii din România să nu obţină niciun mandat în Parlamentul European este foarte mare, în pofida susţinerii ex-premierului ungar, Viktor Orban, pentru candidatul independent Tokes Laszlo.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite