Euroalegeri fără oferte electorale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile ale campaniei electorale pentru euroalegeri găsesc partidele româneşti într-o luptă surdă pe teme interne. Până acum, nicio formaţiune nu a lansat în dezbaterea publică vreun

Ultimele zile ale campaniei electorale pentru euroalegeri găsesc partidele româneşti într-o luptă surdă pe teme interne. Până acum, nicio formaţiune nu a lansat în dezbaterea publică vreun aspect legat în mod concret de afacerile europene. Doar situaţia critică a românilor din Italia a generat comentarii cu privire la modul cum este percepută ţara în partea vestică a UE.

Atacarea adversarilor politici în maniera arhicunoscută a anilor `90 şi specularea aceloraşi dorinţe ale electoratului - creşterea pensiilor, majorarea salariilor etc. - au fost singurele forme de manifestare a principalelor partide, de la 24 octombrie încoace.

Cele câteva afişe "murate" de ploaie şi referirile sporadice la valorificarea brandurilor româneşti în spaţiul comunitar sunt instrumentele folosite de politicieni pentru a-i determina pe oameni să le voteze eurocandidaţii.

PNL insistă pe măsurile sociale

Liberalii au exploatat la maximum "realizări ale guvernului" precum majorarea pensiilor (disputată cu PSD), fondurile alocate pentru refacerea şcolilor şi construcţia de autostrăzi. În schimb, pediştii nu au ratat niciun prilej de a-i critica pe membrii cabinetului Tăriceanu, făcându-şi o marcă din atacurile la adresa PNL. Aceeaşi tactică au adoptat-o şi liberal-democraţii lui Theodor Stolojan, sprijiniţi din umbră de preşedintele Traian Băsescu.

Geoană, de unul singur

Social-democraţii au stat extrem de prost la capitolul campanie "outdoor" (afişe, bannere şi panouri electorale). Fără prea mulţi bani şi confruntat cu aprige dispute interne, chiar şi în prag de alegeri, Mircea Geoană a ales să facă turul ţării pentru a-i convinge personal pe cetăţeni că PSD încă mai reprezintă ceva pe scena politică.

Conservatorii au jucat aproape totul pe cartea cultivării naţionalismului în zonele unde românii sunt minoritari (Covasna şi Harghita), încercând să rupă o bucată din electoratul tradiţional al PRM.
Liderii UDMR stau cu sufletul la gură în ceea ce priveşte intrarea în Parlamentul European din cauza pericolului scindării maghiarimii prin candidatura lui Laszlo Tokes.
Dintre partidele extraparlamentare, PNG este singurul care poate spera să prindă câteva mandate la Bruxelles.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite