Euforia anticipatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesediştii cred că alegerile înainte de termen sunt soluţia pentru ieşirea din criză, iar democrat-liberalii vor să dărâme guvernul cu o moţiune de cenzură legată de taxa

Pesediştii cred că alegerile înainte de termen sunt soluţia pentru ieşirea din criză, iar democrat-liberalii vor să dărâme guvernul cu o moţiune de cenzură legată de taxa auto.

Alegerile anticipate, subiectul preferat al partidelor politice din ultimii doi anii, au ajuns din nou pe masa negocierilor. PSD spune că anticipatele sunt "unica soluţie" pentru ieşirea din criza politică, însă nu se grăbeşte să depună o moţiune de cenzură.

Ideea le surâde şi liberalilor, care însă aşteaptă să vadă "ce are în cap noul PSD cu Năstase". Miza este suprapunerea alegerilor parlamentare cu cele locale, pentru ca PSD şi PNL să încerce să învingă "megapartidul de centru-dreapta" PD-L.

"O amplă analiză." Acesta este cadrul în care PSD va decide ce poziţie va adopta în legătură cu anticipatele. Analiza amplă pe care o amintea Adrian Năstase după şedinţa informală de ieri a PSD se referă la posibilitatea de a suprapune alegerile generale cu cele locale. Mircea Geoană este mai categoric. "Noi vrem anticipate. Să-şi facă liberalii calculul lor", afirmă şeful PSD.


Potrivit unor surse de la vârful partidului, se vor cerceta impedimentele legale şi termenele, pentru ca partidul să fie sigur că, dacă vor fi anticipate, ele vor fi odată cu localele. Laboratoarele PSD lucrează la mai multe variante de lucru şi în ceea ce priveşte modul în care se va comporta Traian Băsescu.

Demisia şi referendumul sunt variantele de lucru. Mai precis, se va analiza dacă şeful statului va încerca să demisioneze pentru a forţa alegeri prezidenţiale laolaltă cu cele generale sau dacă va forţa alte referendumuri consultative, de exemplu pe tema modificării Constituţiei. "Vrem să vedem unde este locul unde implicarea lui ne poate dezavantaja mai mult", afirma un lider PSD.


PNL vrea să vadă ce are în cap PSD


Liberalii nu refuză anticipatele, dar aşteaptă să vadă ce vor social-democraţii. PSD şi-a definitivat echipa care va analiza oportunitatea şi consecinţele anticipatelor: Năstase, Hrebenciuc, Dragnea şi Dâncu. Echipa va purta, de fapt, negocierile cu liberalii.

Până acum, Viorel Hrebenciuc era negociatorul-şef cu liberalii şi se pare că lucrurile nu s-au schimbat nici după întoarcerea lui Năstase într-o funcţie de decizie. Surse din PNL spun că, dacă nu se va adopta votul uninominal, nu se vor face anticipate, pentru că "nimeni nu vrea alegeri fără uninominal". Se pare că PSD ar fi renunţat la planul gândit de Hrebenciuc, care implica un acord pe şase ani, şi marşează tare pe anticipate, la negocierile cu liberalii.


La vârful PNL se spune că votul uninominal este cheia de care depind anticipatele. În plus, liberalii nu vor să plece şi aşteaptă o moţiune de cenzură. Negocieri se vor purta şi în zilele următoare.

Tăriceanu şi-a certat miniştrii


Nervii premierului Tăriceanu par să fi cedat. Şedinţa Biroului Politic Central al PNL s-a transformat într-un prilej pentru primul-ministru de a-şi vărsa nervii pe câţiva dintre membrii Cabinetului său, astfel încât, pe lângă Păcuraru, şeful PNL i-a certat şi pe miniştrii Adomniţei, David şi pe secretarul de stat Paul Victor Dobre. Tăriceanu le-a reproşat celor menţionaţi proasta gestionare a activităţii, încă de la începutul şedinţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite