Eşecul lui Prigoană: ţiganii rămân romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au respins proiectul iniţiat de democrat-liberalul Silviu Prigoană, în care acesta propunea înlocuirea în documentele oficiale a denumirii de "rom" cu cea de "ţigan".

Argumentaţia lui Prigoană, care a susţinut că prin introducerea termenului  “ţigan” s-ar evita eventualele confuzii între "român" şi "rom", nu i-a convins pe parlamentari. 229 dintre aceştia au spus „Nu” proiectului şi doar 31 au fost pentru, iar respingerea este definitivă deoarece Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Iniţiativa lui Prigoană a fost criticată de deputaţii care s-au perindat pe la microfon.  Reprezentantul minorităţilor, Niculae Mircovici, a catalogat proiectul drept „jignitor” la adresa romilor şi „periculos” din punct de vedere al convieţuirii etniilor în România. "Problemele etnice şi religioase trebuie tratate cu sensibilitate pentru că pot genera <nopţi ale cuţitelor lungi> şi chiar războaie", a avertizat Mircovici. 

Social-democratul Mădălin Voicu, la rândul său de etnie romă,  a fost de-a dreptul acid faţă de ideea lui Prigoană. "Proiectul este un moft care nu ne onorează”, a conchis Voicu, susţinând că schimbarea denumirii de „rom” nu va rezolva problemele acestei somunităţi. 

Silviu Prigoană nu este la primul insucces în privinţa promovării propriilor iniţiative în Parlament. Propunerea sa de mutare a parlamentarilor în clădirea Bibliotecii Naţionale şi transformare a Palatului Parlamentului într-un spatiu destinat amenajării de mall-uri şi cazinouri a fost, de asemenea, respinsă. O altă iniţiativă a sa, cea privind legalizarea prostituţiei, a fost respinsă de Senat şi se află în prezent în dezbatere la comisiile din Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite