Emil Constantinescu: "Fiecare cetăţean are dreptul să aleagă competenţa maximă". Aflaţi unde se tratează politicienii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În faţa bolii cu toţi suntem egali, fie că este vorba despre şeful statului, fie că este vorba despre un bebeluş prematur care se luptă pentru viaţă într-un salon de reanimare.

După tragedia de la Maternitatea Giuleşti, Coaliţia Organizaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronicie a solicitat parlamentarilor şi politicienilor să iniţieze şi să impună măsurile legislative necesare prin care cei aleşi prin vot sau desemnaţi politic în funcţii publice, dar şi familiile lor, să fie obligaţi să se trateze în România. Reprezentanţii pacienţilor au declarat că aceasta ar fi o lege a responsabilităţii de care ar da dovadă clasa politică după „situaţia mizerabilă în care a ajuns sistemul de sănătate", în ultimii 20 de ani.

Dincolo de orice acuzaţii şi motivaţii, orice jurist, ar putea să explice că o astfel de iniţiativă legislativă, indiferent de cine ar fi ea promovată încalcă atât constituţia, cât şi drepturile fundamentale ale omului, deci din start e sortită eşecului.

„Fiecare persoană, fiecare cetăţean, nu vorbesc de demnitari, are dreptul să se opereze acolo unde există competenţa maximă în lume şi asta este o problemă personală care nu se reglementează prin lege" a atras atenţia Emil Constantinescu, care a ocupat funcţia supremă în stat între anii 1996-2000.

„Eu nu împărtăşesc acest populism. O astfel de lege este neconstituţională. Este doar o iniţiativă populistă ştiindu-se de la început că o astfel de lege nu va putea fi aplicată niciodată. E un exerciţiu propagandistic", a subliniat Constantinescu.

„Atât cât am fost, fie în societatea civilă, fie în politică sau administraţie, am respins populismul. În toate situaţiile, nu veţi găsi nicio declaraţie populistă la mine. Resping cu toată tăria o asemenea iniţiativă pe care o consider stupidă şi dăunătoare. Am tot dispreţul pentru liderii politici care ar ceda unei astfel de iniţiative. Mai ales că se referă şi la familie. Deja este o intervenţie grosolană asupra dreptului oricărui om de a decide asupra sănătăţii şi vieţii lui. Condam o astfel de iniţiativă", a declarat Emil Constantinescu.

Unde se tratează clasa politică de la noi

„Unde se tratează clasa politică de la noi?" este una dintre întrebările care apar ori de câte ori apar probleme în sistemul de sănătate. Dacă în timpul mandatului său Emil Constantinescu nu a suferit vreo intervenţie chirurgicală, nu acelaşi lucru se poate spune despre actualul preşedinte Traian Băsescu sau despre Ion Iliescu.

image

În mai 2006, Traian Băsescu a fost operat de hernie de disc, dar nu în România, ci într-o clinică din Austria. Oficial, Traian Băsescu a luat această decizie, după ce s-a consultat cu ministrul Sănătăţii de la acea vreme, Eugen Nicolăescu. Neoficial, surse din anturajul preşedintelui au precizat că Traian Băsescu a luat hotărârea după ce profesorul Florin Exarcian, unul dintre cei mai buni neurochirurgi români, i-ar fi spus că singurul spital dotat cu aparatura tehnică necesară unei asemenea intervenţii este Spitalul Bagdasar din Capitală, dar acolo nu există însă şi o echipă de medici pregătită pentru o asemenea intervenţie. Drept urmare, a fost ales Spitalul Universitar din Viena, unul dintre cele mai renumite din Europa, pentru operaţiile la coloană.

Teoretic, o operaţie de henie de disc nu prezintă complicaţii foarte mari, dar fiind o intervenţie la coloană, nu este lipsită de riscuri.

"Am făcut operaţia la Viena. Operaţia a reuşit. Am convingerea că am luat o decizie bună. Aici a fost riscul cel mai mic. Mi-aş dori să avem asemenea servicii medicale şi în România. Mulţumesc medicilor care mi-au garantat capacitatea de a-mi exercita funcţia în continuare în bune condiţii", declara atunci Traian Băsescu.

La un an şi jumătate după intervenţia chirurgicală de la Viena, în septembrie 2007, Băsescu efectua o operaţie la tiroidă. De această dată el a ales Spitalul Militar Central din Bucureşti.

„Nu am nici un fel de emoţii, pentru că din iunie pâna acum operaţia aceasta a fost pregatită şi nu e bâlbâiala care a fost când eram la «Elias», anul trecut, unde nu se ştia ce echipă mă operează şi unde", a declarat şeful statului la internarea în spital. Intervenţia a durat aproximativ două ore şi a fost un succes.

De la primul său mandat de preşedinte, Iliescu a făcut şase operaţii

Probelemele de sănătate nu l-au ocolit pe Ion Iliescu, atât în în timpul celor două mandate, dar şi în afara acestora. El a fost preşedinte al României între anii 1990-1996 şi 2000-2004.

image

În august 1994, Ion Iliescu era operat de bilă. Atunci i-a fost extirpată vezica biliară, deşi iniţial a fost internat la Spitalul Elias pentru o criză de stomac.

Doi ani mai târziu, în 1996, de data aceasta în Israel, Ion Iliescu face o operaţie pentru a-şi rezolva o afecţiune dermatologică.

De altfel, şi în decembrie 2000, presa a scris că, pentru a-şi elimina câteva pete maronii de pe faţă, Ion Iliescu ar fi efectuat o operaţie estetică. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Anul 2002 a fost unul cu probleme de sănătate pentru Ion Iliescu. Dacă în februarie a fost internat de urgenţă la Spitalul Elias, în luna aprilie o viroză respiratorie l-a ţintuit la pat, însă nu s-a impus internarea.

Cea mai complexă operaţie pe care a suferit-o Ion Iliescu a fost cea la care a fost supus în mai 2005, la Spitalul Elias pentru implantarea a cinci sternuri de lărgire a cinci artere care alimentează inima cu sânge.

Atunci, chirurgul Sorin Oprescu, nu a exclus posibilitatea ca, în cazul în care Iliescu nu ar fi răspuns bine la tratamentul pe care trebuia să-l urmeze după operaţie, să fie supus unei intervenţii de by-pass coronarian. Procedura chirurgicală consta în implantarea unui vas de sânge în locul segmentului de vas blocat, pentru a restaura fluxul sanguin.

image

În iunie 2007, la Paris, Ion Iliescu, a suferit încă o intervenţie la inimă. El a explicat atunci că a fost vorba despre „o intervenţie foarte simplă".

„Se numeşte coronaro-plastie, presupune eliminarea îngustărilor care se produc pe vasele de sânge. Eu am mers la Paris pentru un control de rutină în urma unei intervenţii chirurgicale pe care am făcut-o acum doi ani la Bucureşti", a spus atunci Ion liescu.

În martie 2008, Iliescu a mai suferit o operaţie. El a făcut o operaţie la cot, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în urma acumulării unui ţesut adipos în acea zonă.

"E o chestie de cot. S-a format un colector de lichid, am colectat lichid şi trebuia să tot îl extrag. M-am sfatuit şi cu medicii, cel mai bine era să scap de chestia respectiva", le-a spus atunci Ion Iliescu jurnaliştilor. Întrebat dacă îl mai doare locul operaţiei, fostul preşedinte a răspuns: "Nu, eu sunt foarte suportiv la astfel de chestiuni".

Emil Constantinescu a avut două operaţii, dar nu în timpul mandatului

Emil Constantinescu, ca preşedinte nu a beneficiat de niciun fel de intervenţii. „Am făcut anual, în România, un examne al sănătăţii, care în cei patru ani a fost perfectă. În ceea ce priveşte cele două operaţii, ambele le-am făcut după terminarea mandatului meu, în 2001 şi în 2005".

"În octombrie 2005 s-a pus problema dă fiu operat în străinătate. Profesorul Irinel Popescu a pus această problemă, dar după ce s-a consultat cu un coleg, o somitate în materie, de la Paris, mi-a spus că există şi la Fundeni toată aparatura care există în străinătate. A fost la alegerea mea şi am optat pentru competenţa profesorului Irinel Popescu. A fost o operaţie dificilă, diventricul la colon, care a reuşit complet", a povestit Emil Constantinescu

Care au fost motivele pentru care a luat hotărârea de a opta pentru a face operaţia în România? „Competenţa doctorului Irinel Popescu şi a echipei sale", a mărturisit Emil Constantinescu.

"A fost o operaţie de complexitate medie spre mare. Ţin să precizez că fostul preşedinte nu suferea de cancer, ci de o afecţiune benignă, mai veche diverticulita pe colon", spunea la acea dată şeful echipei de anestezişti din Institutul Fundeni, Dan Tulbure, care punea astfel capăt speculaţiilor apărute în presă, prin care se vehicular ideea că Emil Constantinescu suferea de cancer la colon. Operaţia a fost realizată de o echipă de chirurgi condusă de Irinel Popescu, a durat în jur de două ore şi s-a desfăşurat fără incidente.

Aceasta nu a fost singura intervenţie chirurgicală pe care a suferit-o Emil Constantinescu: „Am mai făcut o operaţie, în străinătate, în urma unui accident pe care l-am avut în 2001, în Atacama. Am fost cu o echipă de explorare şi am avut un accident la 5.000 m altitudine. Pentru că atunci când eram la Santiago de Chile, profesorul Antonescu se afla la un congres în Franţa şi a vorbit despre cazul meu cu preşedintele Societăţii Europene de Ortopedie care conducea secţia de ortopedie de la Pitié Salpetrie, m-am operat în Franţa. Intervenţia de la Paris am plătit-o eu personal. La Pitié Salpetrie se plătesc zilele de staţionare, nu operaţia", a explicat Emil Constantinescu.

Năstase şi Tăriceanu au optat pentru clinici în străinătate, Boc le preferă pe cele româneşti

În noiembrie 2006, Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci premier, a fost operat cu succes, în Franţa. El a suferit o intervenţie chrurgicală la genunchiul stâng, la Clinique du Sport din Bordeaux, după un accident de motocicletă. Operaţia a durat două ore şi jumătate şi s-a desfăşurat sub anestezie generală, iar în timpul intervenţiei i-au fost refăcute ligamentele şi i-a fost operat meniscul.

image

La capitolul intervenţii în străinătate se poate înscrie şi fostul premier Adrian Năstate. În iulie 2003, el se afla în vacanţă în Germania şi a suferit o operaţie pentru rezolvarea unei infecţii a glandei tiroide.

Probleme cu tiroida a avut şi Viorel Hrebenciuc. El s-a operat la Paris. Atunci când a fost întrebat de ce a ales o clinică din străinătate, liderul PSD a răspuns glumind, că nu are încredere în medicii de la Spitalul Militar, care l-au operat şi pe Băsescu.

Sorin Oprescu, actualul primar general al Capitalei, a suferit o operaţie la inimă, în 2006. El a făcut această intervenţie chirurgicală la Paris.

În 2008, Emil Boc a fost operat de pietre la rinichi la o clinică din Cluj-Napoca, iar în 2007 a făcut o operaţie de apendicită acută, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. De altfel este şi singurul politician care a declarat că şi-ar lăsa familia să se trateze în România.

În prezent, fostul premier Radu Vasile este tratat de cancer la colon, în Israel.  În data de 3 august, el a fost internat de urgenţă la Spitalul Municipal din Bucureşti ca urmare a unor complicaţii cauzate de chimioterapie. În luna mai Radu Vasile a fost în Israel unde i-a fost extirpată o tumoare malignă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite