Boc: Nu trebuie să cerem mai mult decât poate economia în acest moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc vrea să încurajeze angajarea de şomeri
Premierul Emil Boc vrea să încurajeze angajarea de şomeri

Premierul Emil Boc a prezentat, în plenul Camerei Debutaţilor, "Programul Aticriză". Printre aceste măsuri propuse de Executiv se numără Programul "Prima Casă", "Primul Siloz", Programul "Rabla", măsuri pentru susţinerea mediului de afaceri, cum este cea prin care este încurajată angajarea şomerilor.

"Vin cu următorul mesaj: să consolidăm ceea ce am obţinut, să lăsam deoparte demagogia şi populismul", a spus premierul în discursul său din plenul Camerei Deputaţilor.

El a precizat că prioritare pentru Guvern în această perioadă sunt salvarea şi crearea locurilor de muncă, continuarea investiţiilor în infrastructură şi sprijinirea mediului de afaceri. Cu toate acestea Boc a subliniat că "nu trebuie să cerem mai mult decât poate economia în acest moment".

Deşi modernizarea şi investiţiile în infrastructură şi protecţia socială ar părea măsuri contradictorii, după opinia premierului, în fapt acestea sunt complementare şi urmăresc tocmai protejarea locurilor de muncă şi a celor "vulnerabili care au nevoie de sprijinul Guvernului".

"Oprirea cursului reformelor înseamnă întoarcerea României pe marginea prăpastiei. A continua reformele, înseamnă a ieşi din recesiunea economică, de a asigura stabilitate economică, de a avea un viitor pe termen mediu şi lung, şi a avea o creştere economică sănătoasă, şi nu bazată pe consum", a atras atenţia premierul în cadrul discursului său din Parlament. 

El a ţinut să puncteze disponibitatea Executivului a ţine cont de sugestiile pe care le-ar putea primi pentru a ajuta România să depăşească criza, dar a atras atenţia că nu va face rabat de la reformele demarate, indiferent de cât de nepopulare ar fi măsurile ce se vor impune."Guvernul va continua măsurile luate", a spus şeful Executivului.

"Nu deţinem monopolul adevărului, suntem deschişi, ţinem cont de propunerile venite din Parlament, de la patronate, sindicate şi din partea societăţii civile, însă nu putem să sacrificăm şansa României", a punctat Boc.

Continuarea investiţiilor substanţiale în infrastructură, sprijinirea firmelor care angajează şomeri prin scutirea la plata contribuţiilor la bugetul asigurărilor, continuarea programului "Prima casă" şi "Rabla", construirea a 25.000 de locuinţe pentru profesori şi medici în mediul rural, construirea a 100.000 de locuinţe pentru tineri, reabilitarea energetică a clădirilor de locuit, reabilitarea şi modernizarea a 10.000 km de drumuri, Programul "Primul Siloz", sunt doar câteva dintre măsurile expuse astăzi de premier.

De asemenea în oferta Executivului pentru oamenii de afaceri, ca măsuri ce i-ar putea ajută să depăşească mai uşor criza, se  numără înfiinţarea unui fond naţional de investiţii alimentat din participaţiile minoritare deţinute de stat, stoparea controalelor abuzive la firme, simplificarea publicării actelor de funcţionare a firmei şi reducerea la minim a capitalului pentru firmele înfiinţate de tineri.

Printre măsurile amintite se mai numără punerea la punct a unui sistem prin care se poate compensa TVA de recuperat cu TVA de achitat sau cu acoperirea altor impozite datorate statului.

Premierul Emil Boc a subliniat că 2010 este anul în care Guvernul trebuie să asigure ieşirea României din criză.

Cu toate că Emil Boc a prezentat în Parlament un plan în aproape 20 de puncte de măsuri pe care Executivul le-a luat sau urmează să le aplice în viitorul apropiat, mai mulţi analişti reproşează acestui "Plan Anticriză" că reia elemente care au fost dezbătute, iar unele dintre măsurile amintite şi-au dovedit deja nefuncţionalitatea.

Anterior discursului pe care l-a susţinut în Parlament, Emil Boc a declarat: "Am răspuns invitaţiei conducerii Camerei Deputaţilor de a prezenta parlamentarilor măsurile pe care le-am luat sau urmează să le luam pentru a dăpăşi criza economică".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite