Emil Boc, patru teste într-o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a pus mandatul premierului Emil Boc şi al ministrului Internelor, Traian Igaş (centru), la mâna Parlamentului
Victor Ponta a pus mandatul premierului Emil Boc şi al ministrului Internelor, Traian Igaş (centru), la mâna Parlamentului

Cel mai important examen al Cabinetului condus de Emil Boc va fi moţiunea de cenzură, dezbătută miercuri. PDL se va abţine de la vot. Executivul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei, va trebui să repare gafele parlamentarilor Puterii şi să definitiveze bugetul pe 2011.

Săptămâna de foc a Executivului condus de Emil Boc este marcată de moţiunea de cenzură, care va fi dezbătută şi votată miercuri, 27 octombrie. Pe fondul tensiunilor politice, premierul va trebui să găsească soluţii pentru Legea salarizării, pentru buget, dar şi pentru anularea efectelor legii care prevede reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.

Şansele moţiunii

Democrat-liberalii vor participa la dezbaterea moţiunii de cenzură, dar nu vor vota. Decizia a fost comunicată ieri-seară de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, la finalul Colegiului Director, desfăşurat la Cercul Militar Naţional. El a mai susţinut că strategia PDL va fi urmată atât de UDMR, cât şi de UNPR şi de minorităţi.

Mai citeşte şi:

PSD şi PNL intră în coliziune înainte de moţiune

Potrivit unor surse participante, în cadrul reuniunii convocate iniţial la un restaurant din Capitală, premierul a încercat să-i convingă pe parlamentari că „Opoziţia nu vrea decât anticipate, nu să guverneze", iar Guvernul „merită să continue ce-a început". „Boc ne-a asigurat că sunt semne edificatoare privind repornirea economiei şi este important ca Guvernul să poată continua", a arătat unul dintre aleşii PDL. Potrivit acestuia, premierul le-a cerut parlamentarilor „să nu facă spectacol la dezbateri, să aibă intervenţii de profesionişti".

Totodată, liderii PDL şi‑au exprimat convingerea că moţiunea nu va trece. Nici preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a declarat foarte optimist în privinţa şanselor demiterii Guvernului.  „Aş spune că în momentul ăsta, aşa cum se prezintă lucrurile, e o probabilitate de 55% ca moţiunea să nu treacă", a declarat ieri Antonescu, la Europa FM.

Reforma Educaţiei, asumată

La o zi după moţiune, Guvernul Boc ar urma să îşi angajeze răspunderea pe Legea educaţiei, deşi actul normativ se afla în dezbaterea Senatului. Preşedintele acestui for, social-democratul Mircea Geoană, a contestat deja demersul Guvernului la Curtea Constituţională. Judecătorii Curţii ar urma să dea un verdict chiar miercuri, în ziua votului pe moţiune.

„Eroarea" din Parlament

Deciziile parlamentarilor de reducere a TVA la alimente, dar şi de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei, vor trebui corectate cât mai rapid. Atât Executivul, cât şi preşedintele Traian Băsescu şi-au luat acest angajament faţă de oficialii Fondului Monetar Internaţional. Aleşii PDL susţin că au iniţiat deja două proiecte pentru anularea măsurilor adotate „din greşeală".

Democrat-liberalii aşteaptă însă o decizie de la şeful statului  în privinţa promulgării legilor. Responsabil pentru votul din plen a fost găsit liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, căruia mai mulţi colegi i-au cerut demisia de la şefia grupului. Cazul acestuia a fost amânat în Colegiul Director până după moţiune. 

Bugetul şi salarizarea unitară

Cabinetul condus de Emil Boc va trebui să finalizeze două legi importante, blocate în negocierile cu sindicatele: legea salarizării unitare şi bugetul pe 2011. Cele două acte normative, incluse în acordul cu FMI, au fost amânate mai multe săptămâni la rând. Mai mulţi miniştri au declarat însă că Guvernul va găsi o soluţie săptămâna aceasta.

PDL se contrazice cu UDMR şi cu minorităţile

Anunţul liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, potrivit căruia nu numai PDL se va abţine de la votul pe moţiune, ci şi UDMR şi minorităţile, a stârnit reacţii vehemente în tabăra partenerilor de coaliţie.

„Nu înţeleg de ce vorbeşte Mircea Toader în numele Uniunii. Noi nu am luat încă o decizie în acest sens, vom analiza şi vom stabili. Dar nu văd de ce n-am vota la moţiunea de cenzură", a declarat, în replică, preşedintele UDMR, Marko Bela. La rândul său, liderul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a negat existenţa unei înţelegeri în coaliţie pe marginea votului la moţiune.

„Noi vom lua decizia în şedinţa de grup, aşa procedăm de ani buni. Nu văd de unde au scos înţelegerea despre care vorbeşte Mircea Toader. Toată lumea ştie, numai noi -nu!", a comentat, ironic, şi reprezentantul minorităţilor naţionale.

Executivul s-a încurcat în amendamente

Citeşte aici Legea educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii

Executivul a analizat ieri peste 360 de amendamente la Legea educaţiei, însă nu a decis forma finală a documentului pe care şi-l va asuma joi. O decizie în acest sens va fi luată în cadrul unei şedinţe de Guvern care va avea loc miercuri, după moţiunea de cenzură. „Amendamentele care urmăresc concepţia de modernizare a educaţiei asumată de Guvern vor fi luate în considerare", adeclarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Potrivit unor surse guvernamentale, membrii Cabinetului nu au reuşit să ia o decizie în privinţa principalelor modificări din cauza unor neînţelegeri apărute între ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi reprezentanţii UDMR. „Minsitrul Educaţiei urmează să analizeze în continuare amendamentele şi să fie din nou discutate în Coaliţie. Nu au reuşit să cadă la o înţelegere", au declarat sursele citate.  Principalele articole dorite de UDMR se referă la descentralizarea Educaţiei şi la predarea istoriei şi geografiei în limba maternă.

Ce aduce nou legea

Din cele 362 de amendamente depuse în total de senatori şi deputaţi, 170 aparţin parlamentarilor PSD-PC, 96 parlamentarilor PNL, 53 reprezentanţilor PDL, 32 parlamentarilor UDMR şi 11 au fost iniţiate de independenţi.

Potrivit proiectului legii, adoptat deja de Camera Deputaţilor, grupa pregătitoare devine clasa 0, iar elevii vor fi evaluaţi din doi în doi ani. Studenţii vor fi prezenţi în Consiliul de Administraţie al universităţii, în comisiile de etică, cazări şi de calitate din universitate, precum şi în Consiliul Naţional de Etică şi Management.

Subvenţia de la stat pentru fiecare student îl va urma pe acesta în cazul în care se va transfera de la o instituţie de învăţământ la alta. În privinţa liceului, acesta va avea o durată de trei ani. În momentul în care Executivul a decis angajarea răspunderii pe Legea educaţiei, actul normative se afla în dezbaterea Comisiei de Învăţământ de la Senat. În cadrul dezbaterilor au fost depuse câteva sute de amendamente.

La presiunea UDMR

Guvernul a decis angajarea răspunderii pe Legea educaţiei la presiunea UDMR. Reprezentanţii  Uniunii au reclamat un blocaj în cadrul dezbaterilor parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite