Emil Boc, între şefia Guvernului şi conducerea PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele negative pe care o guvernare pe timp de criză le are asupra partidului îi fac pe democrat-liberali să avanseze diferite soluţii de rezervă menite să diminueze daunele de imagine. În condiţiile în care tot mai multe voci din PDL au vorbit despre neajunsurile guvernării, eurodeputatul Cristian Preda a declarat că este necesară o dezbatere internă legată de oportunitatea ca preşedintele partidului să deţină şi funcţia de

El a spus să acest model de conducere s-a dovedit a fi unul ineficient. "Poate e interesant să avem o asemenea separaţie la vârf pentru că sistemul în care cel care e premier trebuie să fie şi liderul partidului, acest sistem a fost introdus de Adrian Năstase, nu a funcţionat, Călin Popescu Tăriceanu a confirmat-o, Emil Boc era deja liderul partidului când a fost desemnat premier. Trebuie văzut, discuţia nu a avut loc în interiorul PDL, e absolut necesară această discuţie", a declarat Cristian Preda, citat de Antena 3.

"Nu ne place de Videanu, jos Videanu"

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a susţinut însă că separarea funcţiilor din partid trebuie gândită în aşa fel încât să nu se ajungă la o "ruptură radicală" între guvern şi PDL. T

ocmai de aceea o astfel de separare ar trebui aplicată mai curând la vârful partidului. Până acum ţinta discuţiilor legate de incompatibilitatea membru al Guvernului - lider de partid erau miniştrii Adriean Videanu (prim-vicepreşedinte PDL) şi Vasile Blaga (secretar general al PDL), iar tema a fost lansată de colega lor de Cabinet Elena Udrea.

Aceasta susţinea că miniştrii ar trebui să se ocupe de guvernare şi să facă pasul înapoi la nivelul conducerii democrat-liberalilor. Discuţiile despre înfiinţarea unor posturi de conducere care să-i dubleze pe miniştrii în cauză au fost însă îngheţate. "Hai să nu grăbim, nu ne place de Videanu, jos cu Videanu, nu-i chiar aşa. Trebuie să măsurăm bine", a spus Cristian Preda.

Dezbaterile ar avea loc în perspectiva congresului PDL, care a fost amânat pentru primăvara anului viitor. Ele pot fi puse şi în contextul în care democrat-liberalii îşi pun problema identificării unui lider-locomotivă pentru epoca post-Băsescu.

Chiar preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe democrat-liberali că este timpul să se gândească la o alternativă, în vreme ce vicepreşedintele Ioan Oltean comenta recent că partidul ar trebui să demareze discuţiile pe această temă. Mai mult, Oltean recunoştea că, din acest punct de vedere, PDL se află într-o situaţie dificilă, iar lipsa unui lider de calibrul lui Traian Băsescu, capabil să preia conducerea formaţiunii, naşte îngrijorare printre democrat-liberali.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite