Emil Boc: "Am evitat colapsul şi am stabilizat economia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc, premierul României
Emil Boc, premierul României

După aproape doi ani de la preluarea mandatului, este convins că a făcut ce trebuia pentru a evita colapsul economic al ţării, chiar dacă şi-ar fi dorit să facă şi "lucruri mai plăcute". Este vorba despre premierul Emil Boc, invitat la a emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV.

Principalele declaraţii ale premierului:

* Am evitat colapsul economic la care am fi ajuns dacă măsurile din 2008 ale fostului guven erau continuate şi am stabilizat economia, creând presmise pentru creştere economică în 2011.

* Dacă noi am fi continuat politicile din 2008, România ar fi avut în 2009 un deficit de cel puţin 12%. Dacă doream să avem stabilitate, nu aveam altă soluţie. Atâta vreme cat am avut la guvernare PSD, nu am avut ce face mai mult.

* Deficitul bugetar ar fi urcat la 12% dacă politicile fostului Cabinet, din 2008, erau derulate în continuare.

* Vă dau o informaţie în premieră, şi anume că Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, normele de aplicare a Legii parteneriatului public-privat.

* Mărirea TVA-ului nu a fost obiectivul Guvernului. N-a fost o plăcere pentru mine, dar a fost o necesitate determinată de decizia Curţii Constituţionale.

* Când am ajuns la guvernare,  România avea 1,397,000 de bugetari. Astăzi, are 1,291,000 de bugetari. O parte din ei au fost absorbiţi de piaţa privată, o parte sunt în creşterea ratei şomajului.

* Noi am luat decizii pe parcursul verii care au vizat disponibilizarea unui număr important de bugetari, aceste proceduri sunt încă în derulare şi o parte dintre ele se vor prelungi şi în anul 2011, pentru că, legal, etapele de preaviz, de negociere, de disponibilizare presupun aceste etape, perioade mai lungi de timp. În 30 octombrie erau 1.290.000 de bugetari.

* Sunt convins că până la sfârşitul anului, când aceste etape se vor derula în continuare, vom ajunge sub 1.290.000 de bugetari, de aceea bugetul este croit pentru 1.290.000 de bugetari

* Pentru anul 2011, în sectorul bugetar se are în vedere o recuperare din pierderea salarială cu 15%. Va fi o creştere cu 15% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii.

* Nimeni nu poate fi supărat pe oameni că sunt revoltaţi. Eu îi inţeleg pe oameni. Oamenii văd că salariul a fost diminuat, iar eu îi inţeleg, dar am obligaţia să fac ceea ce trebuie. Să tai acolo unde sunt privilegii, să corectez.

* N-aş vrea să se creadă că am luat aceste măsuri cu plăcere. Pur şi simplu facem asta ca să salvăm o ţară. Chiar dacă sunt dureroase pe termen scurt, din 2011 rezultatele vor începe să apară.

* Legea pensiilor este în vigoare începând cu luna iulie, iar pensiile speciale nu se mai plătesc la valoarea dinainte. Pensiile de lux au dispărut în România.

* România nu este o insulă izolată care a avut probleme economice. Şi Marea Britanie are probleme economice. Această criză economică a lovit practic toate ţările, cu mici excepţii. Criza în România a ajuns mai târziu şi ieşirea din criză va fi mai târziu. Nu a existat în Europa o ţară mai puţin pregătită să facă faţă crizei decât România.

* Jeffrey Franks a spus că, prin măsurile structurale pe care le-a luat, România are mai multă stabilitate decât alte ţări din zona euro.

* Începând cu 20 ianuarie, când, cel mai probabil, delegaţia Comisiei Europene şi a FMI se va întoarce în România, vom discuta despre posibilitatea unui nou împrumut şi, în cadrul acelor discuţii, vom evalua alternativele posibile. Punctul de vedere, deocamdată, pe care îl avem este acela că România ar putea avea nevoie de un acord fără sumă de bani concretă, doar un acord-cadru, pentru a preveni populismele în viitor ale politicienilor.

* Soţia mea a stat doi ani în concediu pentru copil, atât permitea legea în acel moment. Acum i-aş explica - am şi discutat cu ea - că România atât îşi permite în condiţiile de astăzi.

* Niciodată nu mi-am dat sau mi-am scris demisia, chiar dacă au existat şi momente mai dificile. Nu abandonez lupta odată ce am intrat în ea.

* O decizie în privinţa candidaturii, pozitivă sau negativă, voi lua în 2011, acum prioritatea este încheierea marilor procese de reformă.

* Nu primesc comenzi din partea preşedintelui Traian Băsescu. Nici într-un caz, nu a fost vorba niciodată de comandă. Acest lucru pot să îl spun clar şi răspicat. Nu este, şi probabil că veţi fi şi dumneavostră surprinşi, nu este în stilul preşedintelui genul acesta de abordare, de a comanda. Întotdeauna discută alternative, soluţii, are un punct de vedere, dar dacă reuşeşti să-i oferi contraargumente, întotdeauna găseşte soluţia cea mai bună împreună cu partenerii cu care discută. Deci, un gen de relaţie de acest fel avem în abordarea problemelor importante ale ţării.

* România nu dispune încă de un sistem informatic în sănătate. Nu-l avem, ştiţi de ce nu-l avem ? Pentru că s-a furat din cauza lipsei acestui sistem. De la cei care l-au administrat, la cei care l-au gestionat, şi de la toţi care erau participanţi în actul de eliberare a medicamentelor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite