Boc acuză Guvernul că este incapabil să negocieze cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc
Emil Boc

Fostul premier Emil Boc consideră că majorarea preţului la gaze "este dovada incapacităţii actualului Guvern de a negocia cu FMI".

"Acum să înţeleg că sunt acuzat că nu am majorat preţul la factura de gaze, că dacă îl măream eram acuzat de ce am făcut-o. Această majorare a preţului la gaze este dovada incapacităţii Guvernului de a negocia cu FMI. Pentru că ştiu cât de dure au fost negocierile de fiecare dată cu privire la preţul utilităţilor şi la gaze şi ştiu că arde buzunarul fiecărui cetăţean", a spus Emil Boc.

Fostul premier a afirmat că în perioada cât a condus Guvernul a apărat interesele cetăţenilor pentru a nu creşte preţul la gaze.

"Cât am fost la Guvern am apărat interesele oamenilor să nu crească preţul la gaze. După ce am plecat, să dea socoteală alţii", a spus Boc.

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei va urca din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%, întrucât creşterea costurilor nu a fost transferată în preţurile finale în ultimii ani, a anunţat, marţi, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu România, Erik der Vrijer.

"Foile de parcurs pentru gaze şi electricitate nu s-au devansat (...). Există un mecanism în România, o formulă, care arată în cazul în care costurile cresc atunci vor trece în preţurile finale. Acestă formulă nu s-a aplicat în ultimii ani. Există aici un bagaj dificil în ajustarea preţurilor la gaze în raport cu creşterea costurilor, ceea ce ar fi trebuit dacă mecanismul ar fi fost aplicat. Această reprezintă o corecţie a lipsei de ajustare a preţurilor din trecut", a afirmat der Vrijer.

Întrebat de jurnalişti care este motivul pentru care Guvernul a decis această majorare, premierul Victor Ponta a afirmat că Executivul a constatat acum că fostul Cabinet nu a dispus majorarea preţului, aşa cum avea obligaţia.

"Pur şi simplu ne-am trezit că această mărire trebuia făcută de Guvernul anterior şi nu a fost făcută. Este îndeplinirea unei obligaţii asumate de Guvernul României, care anul trecut a amânat aceste reglementări, iar noi le punem în practică", a spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite