Emil Constantinescu acuză SRI de tăinuire în cazul Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a actualului şef al statului. Fostul lider de la Cotroceni afirmă că tot ceea ce se întâmplă este o mare conspiraţie, care are drept scop ascunderea adevărului despre Traian Băsescu.Emil

a actualului şef al statului. Fostul lider de la Cotroceni afirmă că tot ceea ce se întâmplă este o mare conspiraţie, care are drept scop ascunderea adevărului despre Traian Băsescu.
Emil Constantinescu a declarat pentru Adevărul că scrisoarea primită de la CNSAS "este un răspuns tardiv, dat după ce a fost încălcată Legea 187/1999". Constantinescu a explicat că scrisoarea în cauză vine după opt luni de la depunerea petiţiei sale prin care cerea deconspirarea ca fost colaborator al Securităţii a lui Traian Băsescu, deşi termenul maxim pentru expedierea acesteia era de patru luni. Ex-preşedintele consideră că nimeni nu a sesizat "minciuna prin omisiune" a SRI - cum că nu a identificat documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei C.C. al PCR - "minciună" menită, în opinia sa, să absolve Serviciul de vina neîndeplinirii obligaţiilor legale. Potrivit lui Emil Constantinescu, nu s-a dat importanţa cuvenită faptului că SRI nu poate explica în niciun fel de ce refuză să pună la dispoziţie Registrul - jurnal pentru evidenţa reţelei informative al Inspectoratului judeţean al Securităţii Constanţa (MAI), procesul-verbal numărul 58.212 din 15.08.1979, pe baza căruia dosarul personal al lui Traian Băsescu cu nr. 3.990/09.11.1973 a fost distrus, arhiva Biroului de Securitate Poarta 2 Constanţa privind perioada 1976 - 1979, precum şi microfilmul dosarului distrus. "Toată lumea ştie că Arhiva C.C. al PCR nu are cum să se afle la SRI. Este o manipulare tipică. Ne aflăm în faţa unei infracţiuni flagrante de tăinuire, întrucât Legea 187, modificată prin Ordonanţa 16/2006, prevede la articolul 20 că SRI este obligat, sub diverse sancţiuni, inclusiv penale, să trimită CNSAS documentele pe care le deţine", a ţinut să sublinieze fostul şef al statului. El crede că, în egală măsură, refuzul SIE şi al Serviciului Arhive şi Documentare Militară din MApN de a răspunde solicitării CNSAS arată că aceste instituţii nu îşi respectă obligaţiile legale.

"Dosariada - o conspiraţie"
Constantinescu nu exclude varianta ca scrisoarea CNSAS şi comunicatul difuzat de el după primirea acesteia să fi fost folosite "pentru spălarea lui Băsescu" şi sugerează Colegiului să se adreseze Parchetului General pentru că nu i-au fost puse la dispoziţie documentele solicitate conform legii. Fostul preşedinte ne-a mai declarat că "s-ar putea face lumină în cazul Băsescu" după eventuala judecare şi condamnare a directorilor în exerciţiu ai SRI şi SIE, Radu Timofte şi Gheorghe Fulga, care ar fi vinovaţi de tăinuire. "Actuala dosariadă de la CNSAS este o conspiraţie pentru ascunderea colaborării lui Traian Băsescu cu Securitatea, dar şi o conspiraţie pentru ascunderea laşităţii, orgoliilor şi prostiei", susţine Constantinescu.
La rândul său, Corneliu Turianu, membru al CNSAS, ne-a declarat că "nu există nicăieri un dosar pe numele lui Traian Băsescu" şi că nu stă să-i explice asta lui Emil Constantinescu. "Ce să facem? Să-i fabricăm unul?", a încheiat Turianu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite