Emil Boc a fost terorizat în copilărie de gâşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Invitat de organizaţia de studenţi a PD la o ceainărie din centrul Capitalei, Boc a depănat cu aceştia amintiri mai mult sau mai puţin cunoscute până acum - despre gâştele care i-au

Invitat de organizaţia de studenţi a PD la o ceainărie din centrul Capitalei, Boc a depănat cu aceştia amintiri mai mult sau mai puţin cunoscute până acum - despre gâştele care i-au terorizat perioada preşcolară, despre munca sa la CAP sau despre ziua în care şi-a cunoscut soţia.
Liderul PD şi-a început povestirile cu episodul gâştelor de care trebuia să aibă grijă, dar acestea treceau pârâul din sat şi dădeau iama în lucerna sătenilor. Aşa că s-a răzbunat pe gâşte condiţionând plecarea sa la şcoală, în clasa întâia, de lichidarea acestor păsări. "M-am bucurat când le-am văzut pe plită", a relatat Boc, care şi-a început clasa întâi mâncând pate de foie gras, a la Cluj. Primii ani de şcoală ai actualului primar al Clujului au fost un succes pe plan fotbalistic. "Aveam o minge Artex de 400 de lei. Cine avea mingea făcea echipa, aşa că, oricât eram de mic...", a povestit Emil Boc. Sora sa i-a întrerupt însă cariera de fotbalist, dându-şi seama că singura cale să-l determine să se ţină de carte este să-l ia de la şcoala din localitate şi să-l trimită la un liceu din Cluj. În această perioadă a luat locul trei la etapa pe ţară a Olimpiadei de istorie şi s-a decis să dea la Drept, având ambiţia să nu fie meditat.
Filosofia - cap sau pajură
A căzut însă, primul sub linie. Era în 1984, iar pe cei care nu intrau la facultate îi aştepta recrutarea în armată, pe o perioadă de aproape doi ani. Dându-şi seama că riscă să nu mai intre niciodată la vreo facultate, Boc a găsit o portiţă pentru a amâna cu un an încorporarea: s-a angajat la un CAP, cu ajutorul unuia dintre cei cinci fraţi ai săi.
Muncea relativ puţin - căra baloţi de paie sau îngrijea de animale - câştiga 450 de lei pe lună şi învăţa pentru admiterea la facultate. În 1985, când a vrut să se înscrie la un nou examen la Drept, Boc a avut o surpriză neplăcută: nu se mai dădea admitere din materia sa favorită, istoria.
A dat cu banul şi a ales opţiunea filosofie. A intrat la facultate şia făcut apoi şi armata. Până la urmă, după 1990, a absolvit şi Dreptul. Emil Boc le-a spus însă studenţilor că adevărata perioadă de studenţie a fost la Filosofie. Atunci, în 1988, a cunoscut-o pe soţia sa, cu care s-a căsătorit în 1994. Liderul PD a părut că se înroşeşte puţin atunci când o jurnalistă l-a ironizat, uşor, şi l-a întrebat când au apărut primii copii. "După căsătorie", a asigurat-o însă Emil Boc.
Un conflict cu Băsescu, imposibil
Studenţii de 20-22 de ani au părut însă destul de puţin impresionaţi de experienţele prin care a trecut Boc înainte de a ajunge cadru universitar, primar şi lider de partid. Ei l-au întrebat însă în repetate rânduri ce perspective au să ajungă în lumea politică. Boc a profitat de ocazie pentru a le oferi exemplul lui Traian Băsescu şi pentru a explica de ce PD are, constant, aceleaşi opţiuni cu acesta. "Ce imagine am avea noi dacă ne-am război cu preşedintele? Am fi consideraţi neserioşi", a explicat Emil Boc, amintind de faptul că preşedintele României este cel care a determinat ascensiunea PD şi i-a adus voturile electoratului. În rândul studenţilor veniţi să discute cu Boc s-a aflat şi Elena Băsescu, fata cea mică a preşedintelui României, care însă s-a mulţumit să asculte povestirile actualului lider al PD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite