Emil Boc: Înainte de referendum, am actualizat listele electorale la cererea MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce M.A.I. a solicitat primăriilor o evidenţă a deceselor înregistrate în ultimii 10 ani, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a confirmat că la primăria Cluj a venit o asemenea solicitare şi a precizat că la Cluj s-au actualizat listele electorale permanente înainte de referendum.

"Colegii de la primărie m-au informat că s-au solicitat date pentru perioada 2002-2012, în principiu câte decese au avut loc în municipiul Cluj-Napoca în aceşti ani. Serviciul de specialitate a înaintat prefectului, dar listele electorale permanente se actualizează înaintea fiecărui scrutin electoral. Le-am actualizat înaintea scrutinului local din 10 iunie, le-am actualizat înaintea referendumului şi am constatat că mai puţin cu 1.000 de persoane avem în Cluj în iulie, în raport cu iunie determinate fie de deces, fie de mutare într-o altă localitate. Această acţiune practic nu-şi are locul. Curtea Constituţională analizează ceea ce îi trimite Biroul Electoral Central. Biroul Electoral Central analizează listele electorale permanente şi în funcţie de prezenţa din listele electorale permanente stabileşte procentul de prezenţă la vot. În nicio lege din România în vigoare nu se face referire în acest moment că la Curtea Constituţională s-ar analiza altceva decât listele elctorale permanente", a declarat la România TV primarul Emil Boc.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a spus că Ministerul Administraţiei şi Internelor a solicitat actualizarea listelor electorale permanente.

"Înainte de referendum, Ministerul Administraţiei şi Internelor ne-a solicitat să actualizăm listele electorale permanente. Le-am actualizat şi, de exemplu, în municipiul Cluj-Napoca am avut mai puţin cu 1.000 de persoane decât la alegerile locale. Le-am trimis Ministerului Administraţiei şi Internelor potrivit prevederilor legale. Ministerul Administraţiei şi Internelor a centralizat pe ţară numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale pe baza comunicărilor oprite de primării şi a rezultat cifra de 18.200.000.

Într-o sesizare fiecare poate să-şi expună un punct de vedere. Atâta timp cât nu avem rezultatul oficial de la recensământ şi toată lumea ştia că aceste date vor fi oficiale în 2013. S-a ştiut la începutul referendumului care sunt datele din listele electorale permanente, acum după război alţii spun că nu mai e valabil asta, că e valabil altceva", a adăugat Emil Boc.

Curtea Constituţională a anunţat, miercuri seară, că a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, şi că a solicitat informaţii MAI şi INS.

Ministerul de Interne a răspuns solicitării Curţii Constituţionale, precizând că numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie, data la care a fost organizat referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, este de 18.292.514.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite