UPDATE Vezi aici proiectul Guvernului de revizuire a Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reviziurea Constituţiei trece de Parlament, proiectul fiind aprobat azi. Emil Boc a declarat că noul proiect reglementează în ce condiţii poate fi suspendat preşedintele, dar şi formarea unei singure camere în Parlament, numită "Camera reprezentanţilor".

Vezi aici proiectul Guvernului de revizuire a Constituţiei

UPDATE 18.30 Traian Băsescu a primit proiectul guvernului

Constituţia se găseşte pe site-ul prezidenţial.

Preşedintele Traian Băsescu a primit de la Guvern propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând ca apoi să o înainteze Parlamentului, informează Preşedinţia.

"Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit miercuri, 21 aprilie a.c., propunerea Guvernului de iniţiere a revizuirii Constituţiei, însoţită de Proiectul de lege şi expunerea de motive. Tot astăzi, preşedintele României, în temeiul art. 150 alin. (1) din Constituţie, în calitate de iniţiator al revizuirii Constituţiei, a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei României, urmând ca după primirea avizului să înainteze Parlamentului proiectul de revizuire şi avizul Consiliului Legislativ", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Guvernul a decis să promoveze un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui României, cu propunerea de constituire a unui Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, a anunţat premierul Emil Boc

Alte declaraţii ale premierului Emil Boc:

"În consecinţă, Guvernul a uzat de prevederile constituţionale şi a iniţiat proiectul de revizuire a Constituţiei, pe care îl va înainta preşedintelui, care are dreptul de a-l trimite Parlamentului spre dezbatere şi aprobare."

"Proiectul legii de revizuire a Constituţiei este produsul consultării dintre Guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental şi în cadrul coaliţiei care susţine Guvernul, iar de aproape o lună de zile ne consultăm cu insituţia prezidenţială cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului, pentru că trebuie să existe un acord între Guvern şi preşedinte astfel încât să fie promovat proiectul legii de revizuire a Constituţiei", a spus Boc.

"De aproape o lună de zile ne consultăm cu lista prezidenţială cu privire la textul care urmează să fie supus Parlamentului.  Proiectul adoptat de către Guvern urmăreşte punerea în practică a Referendumului validat de cetăţenii români care au participat în luna noiembrie a anului trecut"

"Proiectul vizează trecerea prin reviziurea constituţiei la Parlamentul unicameral - o singură cameră care se va numi Camera Reprezentanţilor, precum şi consacrarea expresă a numărului maxim de parlamentari de 300."

Nucleul proiectului porneşte de votul dat de cetăţeni la Referendum.

Pe lângă acest nucleu, am operat câteva modificări pentru a pune în acord textul constituţiei cu unele decizii constituţionale.

Guvernul a decis să impună Parlamentului un termen maxim, de cel mult 10 zile, în care trebuie să aprobe sau să respingă lista Cabinetului propus şi programul de guvernare, termen peste care se consideră că acest candidat este respins, iar şeful statului nominalizează un alt prim-ministru.

Termenul a fost inclus în proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei, aprobat miercuri de Guvern şi înaintat preşedintelui.

Impunem un termen de 10 zile în care Parlamentul să respingă sau să aprobe solicitatrea de investitură propusă de premierul desemnat.

Procedura parlamentară de suspendare a preşedintelui va înceta în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia, iar Parlamentul poate fi dizolvat dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.

Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie, dar prin avizul Curţii Constituţionale care spune că preşedintele a încălcat constituţia, procedura merge mai departe. Dacă C.C. spune că preşedintele nu a săvârşit fapte grave şi nu a încălcat constituţia, atunci procedura de demitere se va opri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite