Emil Boc l-a pus „de urgenţă“ pe Mircea Geoană vicepreşedinte la CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a modificat, ieri, legea de funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) prin introducerea unei prevederi care îi permite lui Mircea

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a modificat, ieri, legea de funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) prin introducerea unei prevederi care îi permite lui Mircea Geoană, acum preşedintele Senatului, să participe la şedinţele CSAT.

În Regulamentul Coaliţiei PDL-PSD era stipulată condiţia ca Mircea Geoană să obţină postul de vicepreşedinte al CSAT. În componenţa actuală, raportul de forţe dintre PDL şi PSD în CSAT era de 4 la 2. Cu prezenţa lui Geoană, raportul devine 4 la 3 în favoarea PDL. În actuala lege a instituţiei este precizat că şeful statului este şi preşedintele Consiliului, iar premierul îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte.

PNL ameninţă cu Curtea Constituţională

Dorinţa lui Geoană de a funcţiona ca vicepreşedinte CSAT a atras critici din partea liberalilor şi chiar din partea lui Adrian Năstase. Norica Nicolai a declarat, luni, că legea CSAT nu se poate modifica prin ordonanţă de urgenţă. Ieri, ea şi-a întărit declaraţia spunând că va propune PNL-ului atacarea modificării la Curtea Constituţională.

Nicolai susţine că dacă Geoană, ca preşedinte al Senatului, va fi şi vicepreşedintele CSAT, se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Norica Nicolai a explicat că Parlamentul este cel care trebuie să asigure controlul asupra CSAT, deci este nefiresc ca şeful Senatului să participe la luarea deciziilor în Consiliu.

Adrian Năstase atrăgea atenţia, în urmă cu aproximativ zece zile, pe blogul său, că modificarea legii ar putea fi neconstituţională.

Membrii CSAT

Preşedintele României – Traian Băsescu

Preşedintele Senatului – Mircea Geoană (PSD)

Primul-ministru – Emil Boc (PDL)

Ministrul Apărării – Mihai Stănişoară (PDL)

Ministrul de Interne – Gabriel Oprea (PSD)

Ministrul de Externe – Cristian Diaconescu (PSD)

Ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu

Ministrul Economiei – Adriean Videanu (PDL)

Ministrul Finanţelor – Gheorghe Pogea (PDL)

Directorul SRI – George Maior

Directorul SIE – Mihai Răzvan Ungureanu

Şeful Statului Major General – Gheorghe Marin

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite