Emigranţii, buni doar în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi umblă după voturile emigranţilor, liderii partidelor parlamentare nu au făcut nimic pentru a-i sprijini. Şefii de partide au descoperit de ceva vreme potenţialul electoral pe care îl

Deşi umblă după voturile emigranţilor, liderii partidelor parlamentare nu au făcut nimic pentru a-i sprijini.

Şefii de partide au descoperit de ceva vreme potenţialul electoral pe care îl au românii plecaţi la muncă în Europa. PD a deschis deja cabinete parlamentare la Milano şi Castellon, prin deputaţii Radu Drăguş şi William Brânză.

Preşedintele Traian Băsescu a folosit din plin prezenţa masivă a românilor din Spania în campania pentru referendumul din 19 mai. Când vine vorba de rezolvarea problemelor românilor din străinătate, politicienii se dovedesc neputincioşi sau dezinteresaţi.

Ministerul Afacerilor Externe "a numărat" peste 1,2 milioane de români aflaţi legal pe teritoriul statelor membre UE. Cei mai mulţi sunt în Italia - circa 500.000 - şi în Spania - în jur de 450.000. Acestora li se adaugă cetăţenii de etnie rromă care stau ilegal la marginea marilor oraşe. "Rromii noştri au creat foarte multe probleme acolo.

Ei refuză să se integreze într-o societate care are norme diferite de ale lor", spune deputatul democrat Radu Drăguş. El ne-a declarat că poliţiştii italieni cunosc foarte bine modul de organizare a rromilor şi ştiu cu cine trebuie să vorbească în momentul în care descind acolo. Prin urmare, impresia generală este că respectivele colonii au fost tolerate şi folosite în diverse scopuri. Radu Drăguş a mai spus că în Lombardia sunt aproximativ o sută de mii de români şi că a încercat să realizeze "un inventar" al rromilor, demers eşuat din cauză că aceştia nu au acte.

Partidele "roiesc" după voturi

Democraţii, pesediştii şi liberalii au anunţat că îşi vor trimite reprezentanţi în zonele din Italia şi Spania, dens populate de români. Singurii care au făcut acest lucru până acum sunt pediştii. Oricum, şase asociaţii de români din Milano, Roma, Torino şi Palermo şi-au exprimat nemulţumirea faţă de deschiderea cabinetului parlamentar al PD din strada Viale Monza nr.8, Milano. Contestatarii afirmă că "mutarea PD nu este altceva decât un transplant de circ politic".

În urmă cu un an, Mircea Geoană declara şi el că are de gând să deschidă cabinete parlamentare în Spania, Italia şi Grecia. Potrivit liderului PSD, acestea urmau să ofere "asistenţă şi servicii publice de bună calitate" românilor din aceste ţări. Până în prezent, niciunul dintre cabinetele anunţate de şeful pesediştilor nu s-a înfiinţat. Senatorul PSD Otilian Neagoe spunea anul trecut că îşi va deschide birou parlamentar la Roma.

În ceea ce priveşte PNL, liberalii suceveni susţineau că au în judeţ foarte mulţi cetăţeni plecaţi în străinătate şi că îşi vor deschide birouri în Italia şi Spania. Preşedintele PNL Suceava, Ion Lungu, declara că primul birou urma să fie înfiinţat la Sevilla, iar altul similar, la Torino (zona care are cea mai mare comunitate de români). Ideea liberalilor nu a mai ajuns să fie pusă în practică, deşi conducerea centrală luase serios în calcul acest lucru.

Băsescu, tur de forţă înainte de 19 mai

Cu câteva zile înaintea votului la referendumul pentru demiterea sa, Traian Băsescu a făcut o vizită-fulger în Spania. La Madrid şi la Castellon, preşedintele suspendat, alături de colaboratorii săi au ţinut discursuri împotriva celor 322 de parlamentari care au votat pentru suspendare.La Castellon, şeful statului a vorbit în faţa câtorva mii de oameni chiar în arena în care se desfăşoară luptele cu tauri. Presa a comentat, atunci, pe marginea ajutorului acordat de Brânză.

Partide româneşti în Italia şi Spania

Două partide româneşti funcţionează în Italia şi în Spania. Partidul Identitatea Românească este înfiinţat la Roma şi este condus de un avocat italian - Giancarlo Germani. Secretarul general al formaţiunii este românca Geta Lupu. Printre membrii fondatori figurează activişti din mişcarea sindicală şi organizaţiile neguvernamentale care luptă pentru drepturile românilor din Italia. O formaţiune similară există şi în Spania numită Partidul Independent Român.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite