Efectul Frunzăverde: Geoană are votul de aur la Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce senatorul PDL, Iosif Secăşan, a anunţat că va plecat, alături de Sorin Frunzăverde la PNL, Puterea şi Opoziţia sunt la egalitate în această Cameră. Votul lui Mircea Geoană, în prezent senator independent, este decisiv.

Senatorul PDL, Iosif Secăşan, se va înscrie luni în grupul PNL. Mutarea lui Secăşan vine după ce Sorin Frunzăverde, cel care l-a promovat în Parlament, a trecut la liberali.

În prezent, atât Puterea şi Opoziţia au câte 66 de senatori. Astfel, în tabăra Puterii, PDL are 44 de senatori, UNPR -14 iar UDMR opt. De menţionat că senatorul PDL, Radu F.Alexandru a fost ales recent în CNA, dar el are la dispoziţie trei luni de zile pentru a renunţa la calitatea de senator.

De cealaltă parte a baricadei, PSD are 41 de senatori iar PNL are 25. Şi PSD este într-o situaţie similar cu a PDL: senatorul Gheorghe Marcu a fost ales în CNVM, dar nu a renunţat, încă, la mandatul de parlamentar.

În aceste condiţii, fiecare tabără poate avea câştig de cauză doar dacă beneficiază de sprijinul lui Mircea Geoană. Acesta a fost până în luna noimebrie preşedintele Senatului din partea PSD, dar a fost exclus din partid şi şi-a pierdut funcţia.

Din acel moment, Geoană a făcut, practic, un joc dublu. Nu s-a alăturat grevei parlamentare a USL, şi participat la şedinţe, asigurând cvorumul dar fără să voteze. Geoană a precizat că va fi independent şi că va vota doar proiectele de lege care sunt prioritare pentru România.

Optimismul USL

Chiar dacă situaţia este pe muchie de cuţit, liderii USL susţin că vor avea majoritate în Senat.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, că începând de luni USL va avea la Senat un vot în plus faţă de coaliţia aflată la guvernare, caz în care este posibil ca senatorii Uniunii să meargă la vot pentru a respinge anumite legi.
"La Senat, de două luni de zile nu a fost niciodată cvorum. Dacă ne luăm după calculul actual al hârtiei, avem majoritate. Domnul Geoană nu a votat nici cu cei de la putere, nici cu cei din opoziţie, iar faimosul senator Urban e vopsit - zice că e independent, dar ei îl numără la ei. Dacă ne luăm după cifrele oficiale, de luni, de când va face trecerea la USL senatorul de Caraş-Severin, vom avea un vot în plus. Nu vă ascund că mai sunt şi alţi senatori care ni se vor alătura", a calculate Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că opoziţia va renunţa la protestul parlamentar dacă prin plecarea din PDL a parlamentarilor de Caraş-Severin, apropiaţi de Sorin Frunzăverde, se va ajunge la o majoritate a USL la Senat.
"Când vom avea majoritate, vom ataca", a mai spus liderul PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite