Efectele crizei: Ceauşescu ar fi ales preşedinte cu 41% din voturi, potrivit unui sondaj IRES

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre mostrele cultului personalităţii lui Ceauşescu
Una dintre mostrele cultului personalităţii lui Ceauşescu

Dacă fostul dictator ar candida la prezidenţiale ar avea mari şanse să fie ales. 41% dintre români ar vota cu Ceauşescu dacă ar trebui să aleagă mâine un nou preşedinte, în timp ce  49% cred că acesta a fost un conducător bun, potrivit unui sondaj publicat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Nicolae Ceauşescu, împuşcat în decembrie 1989, ar redevi astăzi preşedinte ales în mod democratic, în condiţiile în care ar întruni 41% din intenţiile de vot ale românilor. Dintre cei intervievaţi de IRES, 5% au declarat că nu ştiu exact dacă l-ar vota,un procent s-a abţinut.

Moldova şi Bucureştiul ar vota cu Ceauşescu

Dintre cei care l-ar vota, 49% provin din mediul rural, iar 33% din mediul urban. Moldovenii (48%), bucureştenii şi dobrogenii (43%) ar pune ştanmpila pe Ceauşescu. Cei mai puţini votanţi ai lui Ceauşescu (35%) ar proveni din Transilvania şi Ardeal.

Românii au o părere bună despre fostul dictator, însă nu şi depre Elena Ceauşescu. 49% au declarat că Nicolae Ceauşescu a fost un conducător bun, 15% cred că a fost rău, iar 30% cred că nu a fost nici bun, nici rău.

Concepţiile formate în comunism privind soţia fostului dictator, Elena Ceauşescu, sunt confirmate şi de gradul de simpatie al românilor pentru aceasta. 67% dintre cei chestionaţi de IRES consideră că Elena Ceauşescu a fost un conducător rău, doar 9% spun că a fost bun, iar 15% cred că nu a fost nici bună, nici rea ca lider politic.

Ceauşeştii nu-şi meritau soarta

La 20 de ani de la Revoluţie, români considerăm că soţii Ceauşescu nu trebuiau împuşcaţi, iar 68% dintre ei consideră că cei care au orchestrat procesul Ceauşeştilor şi i-a condamnat la moarte ar trebui pedepsiţi. Doar 13% dintre români ar fi condamnat la moarte cuplul dictatorial, iar 71% dintre cetăţenii chestionaţi spun că Nicolae Ceauşescu nu şi-a meritat soarta.

De asemenea, 80% dintre cei intervievaţi cred că cei doi conducători nu au avut un proces corect.

Două tremi dintre români trăiau mai bine în comunism

Potrivit sondajului IRES, circa 63% dintre români cred că oamenii trăiau mai bine în comunism, 23% spun că trăiau mai rău, 9% că trăiau la fel, 6% nu ştiu sau nu răspund.  Paradoxal, deşi spun că atât ei personal, cât şi societatea o duceau mai bine, majoritatea nu regretă căderea comunismului (57% mai precis), în timp ce doar 37% se declară nostalgici ai regimului.

Sondajul a fost realizat de IRES in perioada 21-23 iulie, pe un esantion de peste 1.460 de persoane si are o eroare de plus-minus 2,7%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite