Codul Educaţiei, la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul Educaţiei, la Guvern
Codul Educaţiei, la Guvern

Guvernul are pe masă ultima variantă a Codului Educaţiei, stabilită ieri de sindicatele din Educaţie şi reprezentanţii ministerului.

Codul Educaţiei pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament cuprinde şi propuneri din legile lui Mircea Miclea.

Potrivit noului proiectului de lege modificat, directorul şi directorul adjunct al şcolii nu mai au voie să fie membrii de partid, iar liceele cu perfomanţă vor fi finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei.

Învăţământul gratuit va fi generalizat şi va avea 11 clase, una de învăţământ preşcolar şi alte zece clase de învăţământ preuniversitar.

Ordin pentru schimbarea Bacului

În legea pentru care Parlamentul îşi va asuma răspunderea au fost incluse şi evaluările din doi în doi ani, la clasa a II-a,.la clasa a IV-a şi la şfârşitul clasei a VI-a, susţinute de Mircea Miclea. Codul Educaţiei mai prevede şi înfiinţarea unei biblioteci virtuale, la care elevii să poată avea acces din orice şcoală.

Totodată, în proiect a fost introdus un capitol de cercetare ştiinţifică naţională, precum şi înfiinţarea unui post de radio şi a unui post de televiziune naţionale pentru educaţie.

Ecaterina Andronescu a declarat ieri că, în cazul în care legile educaţiei nu vor fi adoptate până la 14 septembrie, va propune Executivului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind bacalaureatul din anul şcolar 2009-2010.

„Codul Educaţiei stabileşte propunerile noastre privind examenul de bacalaureat, dar trebuie să vedem că va deveni lege şi să vedem dacă mai este nevoie de un alt act normativ“, a declarat Ecaterina Andronescu. Aceasta a mai spus că, până la începutul noului an şcolar, va emite şi ordinul de ministru privind admiterea la liceu, astfel încât aceasta să se susţină în anul şcolar 2009-2010, potrivit Codului Educaţiei.

De altfel, Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, să îşi menţină decizia de asumare a răspunderii în Parlament pe legile privind educaţia, salarizarea unitară şi reducerea cheltuielilor, scrisoarea urmând să fie trimisă în zilele următoare Legislativului.

Între timp, discuţiile pe marginea proiectelor vor continua în Guvern. Textele finale vor fi transmise Parlamentului cel mai probabil luni. Până la închiderea ediţiei, şedinţa de guvern nu se terminase.

Tensiuni politice

Înainte de şedinţa de Guvern de ieri, premierul Emil Boc a discutat cu liderul PSD Mircea Geoană despre legile care vor face obiectul asumării. Geoană a declarat, ulterior, că intenţia premierului “nu este de a escalada situaţia politică actuală către o ruptură a coaliţiei”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite