Eduard Hellvig: Sunt nevinovat. ANI a intrat în campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevarul/ Eduard Hellvig
Foto Adevarul/ Eduard Hellvig

Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig, a formulat public un punct de vedere pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate ce îi sunt aduse de ANI. Acesta acuză Agenţia de părtinire politică şi spune că toate acuzaţiile ce i se aduc sunt neverificate.

Hellvig este acuzat de incompatibilitate întrucât ar fi deţinut pe lângă funcţia de parlamentar şi pe aceea de director de firmă, unde a fost angajat ca cercetător în ştiinţe politice. Ministrul Turismului este acuzat şi că ar fi încasat încă un salariu de la o bancă de celule stem.

„Aş fi vrut să încep campania electorală atfel, aş fi vrut să vorbesc despre colegiul uninominal 4 Ilfov. Am fost informat de televiziuni, fără o adresă oficială a ANI, că eu aş fi fost declarat incompatibil. Remarc cu amărăciune că anumite lucruri care s-au spus în perioada trecută despre anumite instituţii ale statului se confirmă. ANI a intrat în campania electorală alături de partide şi vreau să spun cu toată responsabilitatea că Agenţia se implică activ în campania electorală.

Cel de-al doilea lucru ţine de faptul că atunci când m-am apucat de politică acum 20 de ani am crezut şi cred în continuare în valori europene şi în valori occidentale. Am toată disponibilitatea să mă pun la dispoziţia presei.

Sunt acuzat că în perioada în care am fost ministru al Dezvoltării am fost şi director executiv la o societate din Oradea. În 2004, am devenit parlamentar, iar atunci eram director la acea firmă şi m-am suspendat din funcţia de director al respectivei companii în 1.01.2005. Din 2008 eu nu mi-am reluat postul şi nu mai am nicio legătură cu această societate. Este, deci, ridicol să spui că eu am avut de-a face cu această societate în perioada în care am fost ministru.

Am observat că am fost acuzat şi că aş fi primit nişte bani de la o societate medicală. Suma aceasta de bani lunară intră în contul familiei în urma unui contract pe care soţia mea îl are cu o societate medicală. Eu sunt acuzat că primesc bani de la societate, bani care nu sunt altceva decât salariul soţiei mele. În familia mea există un singur cont şi un singur card. Contul este pe numele meu şi al soţiei şi avem amândoi drept de ridicare.

A existat o legătură contractuală între mine şi Dib Media (Sc Dib Media Consultancy), contract care a fost suspendat în momentul în care am devenit ministru. Toate documentele au fost trimise la ANI prin avocatul meu.

Voi prezenta cazul meu tuturor ambasadorilor la Bucureşti

Aşa cum am spus de la început, cred în statul de drept şi în normele democratice şi cred că instituţiile statului trebuie să protejeze cetăţeanu nu să îl alerge. Voi trimite,deci, tuturor ambasadorilor la Bucureşti, inclusiv amabasadorului Statelor Unite, documentele despre care vă vorbesc, pentru a-i arăta ce se întâmplă în România.

Sunt incompatibil cu metodele folosite de ANI. Sunt curat şi indiferent de rapoartele pe care le vor emite aceste insituţii le voi contesta în justiţie pentru că sunt nevinovat."

Când sunt miniştri în situaţie de incompatibilitate?

Legea Incompatibilităţii stabileşte, conform articolului 84, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu deţinerea unei funcţii de reprezentare profesională salarizată într-o societate comercială (preşedinte, vicepreşedinte, director, administrator, membru al consiliului de administraţie, preşedinte sau secretar al adunărilor generale ale acţionarilor etc.). De asemenea, un membru al Guvernului nu poate juca rolul de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale, nu poate îndeplini funcţia de manager sau membru al consiliilor de administraţie ale regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi nici nu poate fi comerciant persoană fizică sau membru al unui grup de interes economic.

Când sunt parlamentarii în situaţie de incompatibilitate?

În ceea ce priveşte situaţia senatorilor şi a deputaţilor, graniţele incompatibilităţii sunt puţin mai largi. Pe durata exercitării mandatului, parlamentarii care doresc să exercite şi profesia de avocat nu pot pleda în cauze ce se judecă de către judecătorii sau tribunale şi nici nu pot acorda asistenţă juridică la parchetele de pe lângă aceste instanţe.

Agenţia Naţională de Integritate veghează asupra respectării integrităţii de către demnitari şi funcţionari publici şi are rolul de a preveni corupţia instituţională prin evaluarea declaraţiilor de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite, a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese potenţiale în care aceştia s-ar putea afla.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite