Andronescu: Adresez rugămintea preşedintelui să promulge legea bacalaureatului profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a propus un Bacalaureat profesional
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a propus un Bacalaureat profesional

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu îi adresează preşedintelui Traian Băsescu "rugămintea" de a promulga legea adoptată de Senat prin care a fost introdus bacalaureatul profesional pentru cei care nu doresc să meargă la facultate şi care urmează să se aplice din anul şcolar 2012-2013.

"Senatul o va trimite (legea adoptată luni, n.r.) la promulgare şi îmi doresc din tot sufletul şi adresez şi pe această cale rugămintea preşedintelui să o promulge, ca să putem să trimitem către cei care se interesează şi o aşteaptă. (...) Este vorba de o alternativă, deci este opţiunea elevului şi a familiei lui şi sigur că decizia pe care elevul cu familia lui o ia poate să însemne: «mergem spre învăţământul superior», atunci merge spre bacalaureatul naţional, ca şi până acum sau «nu mai merg spre învăţământul superior, vreau să găsesc un loc de muncă să mă angajez» şi atunci opţiunea este pentru bacalaureatul profesional", a explicat Andronescu.

Ministrul a spus că măsura va fi aplicată din anul şcolar 2012- 2013, precizând că introducerea bacalaureatului profesional nu va însemna că acest examen va fi mai puţin riguros, ci că va fi aplicat la materia studiată.

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.

Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.

În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite