EXCLUSIV Marko: „Nu se prăbuşeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Marko Bela susţine că problema inscripţiilor în limba maghiară, aşezate deasupra celor în limba română, este una ridicolă. Într-un interviu acordat „adevarul.ro”, liderul UDMR a vorbit şi despre presiunile formaţiunii sale pentru adoptarea Legii Educaţiei.

Reporter: „Adevărul.ro” a relatat că în mai multe localităţi din Covasna şi Harghita, în cazul inscripţiilor oficiale, cele în limba maghiară sunt aşezate deasupra celor în limba română. Consideraţi normal?

Marko Bela: Legislaţia în vigoare dispune în mod clar locul şi felul în care aceste inscripţii sunt amplasate. În cazul indicatoarelor de localităţi şi a celor de instituţii se prevede că pot fi amplasate ambele indicatoare. Pentru cele informative, cum sunt cele turistice, limba în care sunt afişate diferă de la caz la caz, de la zonă la zonă, depinde de interesele populaţiei.

R: Legislaţia de care vorbiţi prevede însă că indicatoarele în limba română trebuie aşezate deasupra celor în limba maghiară.

MB: Şi dacă e deasupra limba maghiară înseamnă că limba română este umilită? În aceeaşi interpretare ridicolă am putea crede că limba maghiară este umilită dacă limba română este deasupra. Din câte ştiu eu legislaţia se respectă în cele mai multe dintre cazuri. Nu am cunoştinţă de nereguli în privinţa incripţiilor oficiale.

R: Cazurile semnalate se referă şi la instituţii oficiale.

MB: Important este ca informaţia să fie în ambele limbi. Nu se prăbuţeşte lumea dacă limba maghiară stă deasupra limbii române. Informaţiile trebuie să fie vizibile. Nu ar trebui să acceptăm acest joc ridicol în care limba care stă pe inscripţiile de jos este umilită.

„UDMR nu mai aceeptă amânări la Legea Educaţiei”

R: Aţi cerut urgentarea dezbaterilor pe Legea Educaţiei? Aveţi susţinerea Coaliţiei în acest sens?

MB: Ceea ce am convenit în urmă cu câteva luni în Coaliţie rămâne valabil. Vom încerca să urgentăm aceste dezbateri pentru că deja am pierdut un an, iar UDMR nu mai acceptă amânări.

R: Au fost voci critice şi în PDL cu privire la articolul care prevede predarea istoriei şi geografiei în limba maternă pentru minorităţi. Veţi avea susţinere din partea PDL?

MB: Nu avem o problemă în Coaliţie, ci una la Senat pentru că nu avem majoritate. În Coaliţie am discutat de mai multe ori problema legii educaţiei, chiar şi în ultima vreme. Din punctul meu de vedere nu Coaliţia este de vină.

R: Aveţi un termen până la care veţi presa adoptarea legii?

MB: Această lege ar trebui adoptată cât mai repede. Ne batem atât pentru amendamentul prin care istoria şi geografia vor fi predate în limba maghiară, dar şi pentru descentralizarea în educaţie. Termenul iniţial era ca legea să fie adoptată sesiunea trecută. Deja am pierdut foarte mult.

Citeşte şi:

Secuime: cum a ajuns limba maghiară peste limba română

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite