EXCLUSIV: Victor Rebengiuc, Zoe Petre şi Adrian Cioroianu semnează „Protestul trădătorilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi intelectuali se declară „trădători" ai regimului Băsescu şi semnează o declaraţie de protest faţă de atacul preşedintelui la adresa Regelui Mihai. Printre primii „trădători" figurează istoricul Zoe Petre, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, actorul Victor Rebengiuc şi Dorina Rusu, director al Fundaţiei Horia Rusu, precum şi regizorul Mircea Cornişteanu, director al Teatrului Naţional din Craiova.

Actorul Victor Rebengiuc a precizat pentru „Adevărul" că a dorit să se solidarizeze cu Regele Mihai, calficând drept o „mizerie" atacul preşedintelui Băsescu la adresa fostului suveran. „Nu mă aştept ca Traian Băsescu să îşi ceară scuze. Nu sunt un om care îşi face iluzii. Este o mizerie (atacul lui Traian Băsescu, n.r.)", a declarat Rebengiuc. Întrebat cum îşi explică ieşirea şefului statului, actorul a comentat: „Tot ce pot spune este că fiecare pasăre pe limba ei piere".

Zoe Petre şi Dorina Rusu au precizat că s-au alăturat acestui demers, în semn de protest faţă de declaraţiile lui Traian Băsescu şi din solidaritate faţă de Regele Mihai.

Iniţiativa îi aparţine istoricului Filip-Lucian Iorga, autorul manifestului. „Atât timp cât preşedintele României îşi permite să-i adreseze M.S. Regele Mihai epitete ca acela de trădător, nu dorim decât să ne alăturăm Regelui, cu modestie dar şi cu hotărârea de a încerca să împiedicăm pe viitor astfel de derapaje. Dacă pentru asta vom fi, la rândul nostru, consideraţi trădători, ne declarăm încă de pe acum vinovaţi. Nimic nu ne-ar bucura mai mult decât ca, trădând minciuna, iresponsabilitatea şi proasta-creştere, să rămânem fideli adevărului, simţului răspunderii şi bunului-simţ", se arată în document.

Autorul mai spune că nimeni nu are „naivitatea" de a crede că Traian Băsescu îşi va cere vreodată scuze pentru „impardonabila" declaraţie sau că „va înţelege vreodată răul făcut". „Ştim prea bine că istoria îl va reţine pe Regele Mihai ca pe un mare rege al românilor şi că îl va judeca aspru pe preşedintele care s-a dorit jucător, dar al cărui singur joc reuşit a fost cacealmaua (instituţională, politică, istorică). Această certitudine nu ne permite însă să rămânem inerţi la un astfel de act de agresiune împotriva valorilor comunităţii din care facem parte", se mai arată în „Protestul trădătorilor". Documentul este semnat şi de foşti sau actuali parlamentari PNL.


Textul integral al Protestului trădătorilor şi semnatarii documentului

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite