EUobserver: România intră în UE cu un parlament nereformat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O majoritate nereformistă "a castrat" proiectul de verificare a averilor demnitarilor

Român fac şi desfac alianţe, împiedică reformele şi mutilează legile în aşa fel încât acestea sunt de nerecunoscut", afirmă EUobserver. Este adevărat, recunoaşte publicaţia belgiană, în ultimii doi ani a existat o alianţă guvernamentală, bazată pe o majoritate "subţire", care a promovat reformele. Potrivit autorului articolului, această situaţie s-a datorat faptului că Băsescu a câştigat alegerile, Monicăi Macovei şi riscului ca integrarea în UE să fie amânată. "Dar majoritatea parlamentarilor rămân, în realitate, antireformişti. Iar pe măsură ce accederea în UE a devenit din ce în ce mai sigură, sprijinul pentru măsurile anticorupţie a scăzut dramatic, chiar în interiorul coaliţiei majoritare", scrie EUobserver.
Monitorizare postaderare
Cazul celebrei mătuşi Tamara, cea care i-a lăsat fostului premier Adrian Năstase o moştenire fabuloasă, deşi locuia într-un apartament de bloc, este relatat de EUobserver pentru a explica de ce România ar trebui să adopte legea privind Agenţia Naţională de Integritate. Înfiinţarea agenţiei este împotmolită în comisiile de specialitate ale Senatului, după ce a fost "castrată" de o majoritate "nonreformistă", scrie publicaţia belgiană. "Ştirea cea bună, pe care politicienii români şi bulgari o consideră a fi proastă, este că Uniunea Europeană va continua monitorizarea reformelor din domeniul justiţiei. Echipa comisarului pentru extindere, Olli Rehn, a pus la punct un mecanism care să garanteze că cele două ţări nu vor uita de reforme după 1 ianuarie 2007, dată la care sunt aşteptate câteva cutremure politice", consideră autorul articolului.
Parlamentarii nu răspund în faţa electoratului
Potrivit publicaţiei belgiene, principala problemă a parlamentarilor români este că nu răspund în faţa alegătorilor. Fiind aleşi pe liste de partid, deputaţii şi senatorii nici nu au auzit de principiul răspunderii, nu au nicio legătură cu circumscripţiile lor electorale şi uneori îşi deleagă nepoatele să voteze în locul lor, scrie EUobserver, referindu-se la scandalul provocat de o rudă a senatoarei PNL Norica Nicolai. "Proiectul de reformă a sistemului electoral şi a parlamentului reprezintă o sarcină pe care doar o mână de politicieni vor să şi-o asume. Dar ar fi drumul corect pentru România", apreciază EUobserver.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite