Elena Băsescu pierde război după război cu limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Băsescu a „reuşit“ două greşeli într-o singură frază la ultima apariţie publică. Eurodeputatul PDL a ajuns în atenţia presei române şi internaţionale pentru felul în care stâlceşte limba română.

Elena Băsescu s-a împotmolit de data aceasta la acordul în gen şi număr, dar n-a nimerit-o mai bine nici cu verbul. „Opţiunea mea este pentru domnul preşedinte Emil Boc, care a avut curajul să ia reforme foarte dure, a căror... a cărui rezultat se va vedea cu siguranţă peste un timp", a recitat EBA, cu ezitările de rigoare, în faţa jurnaliştilor, la lansarea candidaturii premierului pentru şefia PDL.Mezina preşedintelui recidivează astfel în materie de greşeli gramaticale, după ce anii trecuţi unele ziare au comparat-o cu Marian Vanghelie în materie
de „perle".

Greşeli în Parlamentul European

Problemele Elenei Băsescu au început în 2009, pe când se pregătea să devină europarlamentar.Primele feste i-au fost jucate tot de un verb. „Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine", a spus ea atunci, umplând presa de comentarii ironice. Şi pluralul i s-a dovedit însă la fel de potrivnic. „Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri", a filozofat mezina preşedintelui, adaptând în maniera personală pluralul de la „succes".  Tot în 2009, EBA a dăruit unei bătrâne cu dizabilităţi un scaun cu rotile, pe care l-a descris drept „un scaun electric".

Presa i-a taxat imediat exprimarea aşa că EBA a simţit nevoia să se justifice şi să arunce vina pe jurnalişti. „Am dus un cărucior cu rotile electric unei persoane cu dizabilităţi, pe certificat scria scaun cu rotile electric, dar eu, emoţionată, m-am exprimat vorbind de scaun electric. Numai nişte minţi bolnave au amplificat subiectul ducându-l în direcţia în care l-au dus. Nu aveau dreptul să îndrepte subiectul în acea direcţie", declara ea la vremea respectivă.

Şi relatările despre viaţa personală au pus-o în dificultate, mezina preşedintelui vorbind despre „întâlnirea karmatică" cu Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc. „Întâlnirea dintre mine şi Andrei a fost o întâlnire karmatică (karmică, n.r.), în care am descoperit amândoi că sângele nu se face apă",declara fiica preşedintelui, într-o emisiunea postului de televiziune Antena 3.

Elena Băsescu a făcut greşeli şi în discursurile ţinute în plenul Parlamentului European. În timpul unei astfel de cuvântări, EBA a precizat, potrivit ProTV, că Acordul dintre România şi SUA referitor la scutul antirachetă urmează să fie ratificat de... Parlamentul European, confundând instituţia cu Legislativul de la Bucureşti.

Fiica preşedintelui nu s-a lăsat însă intimidată de criticile presei, asumându-şi statutul de intelectual. „Mă consider şi eu intelectuală. Am terminat o facultate, am terminat un masterat, voi face şi eu un doctorat", comenta ea, tot într-o emisiune TV. Chiar preşedintele Traian Băsescu a replicat la un moment dat „înţepăturilor" privind inteligenţa fiicei sale, afirmând că „este mult mai deşteaptă decât crede lumea".

Dacă presa de la Bucureşti i-a vânat erorile gramaticale, ziariştii străini s-au concentrat şi asupra aspectului de fotomodel al Elenei Băsescu. De altfel, alături de Gigi Becali, ea a fost vedeta relatărilor despre campania pentru Parlamentul European din iunie 2009, fiind botezată „Paris Hilton a României". „Fiica preşedintelui lucrează ca fotomodel şi este recunoscută pentru relaţiile sale amoroase şi ieşirile în cluburi. Aspectul său fizic, păr lung şi buze cu colagen, a generat comparaţii cu moştenitoarea imperiului hotelier Hilton, Paris, a scris publicaţia germană „Der Spiegel". Aceeaşi publicaţie a amintit şi despre experienţa Elenei Băsescu în instituţiile europene, ca stagiară la o eurodeputată din partidul condus de tatăl său.

Paris Hilton a României

Fiica preşedintelui a făcut cele mai multe gafe în timpul campaniei pentru Parlamentul European   Foto: Marian Vilău

image

"Întâlnirea dintre mine şi Andrei a fost o întâlnire karmatică, în care am descoperit amândoi că sângele nu se face apă.''

"În timp ce unii dintre noi spunem numai câteva cuvinte, domnul preşedinte Emil Boc editează perfect câteva fraze. Aceeaşi viteză o are şi în reacţiile politice.''

"Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine. (...) Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri.''

"Domnul preşedinte Emil Boc, care a avut curajul să ia reforme foarte dure, a căror... a cărui rezultat se va vedea cu siguranţă peste un timp.''

Licenţă şi master

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Parlamentului European, Elena Băsescu este licenţiată în Afaceri economice şi financiare - interne şi internaţionale la Universitatea Româno-Americană. EBA are şi o diplomă de master în Ştiinţe Politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi a urmat două cursuri (unul Introductiv şi unul pentru Înalţi Demnitari) la Colegiul Naţional de Apărare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite