EBA, Gigi şi Vadim, cu ecuson european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
EBA, Gigi şi Vadim, cu ecuson european
EBA, Gigi şi Vadim, cu ecuson european

Trimişii României la Bruxelles îşi iau în primire  mandatele de europarlamentari. Cei 33 de eurodeputaţi români participă astăzi la şedinţa constitutivă a Parlamentului European. Aproape jumătate dintre aceştia sunt la primul mandat.

Reprezentanţii României în Legislativul European s-au aflat încă de ieri la Strasbourg pentru a participa la festivităţile destinate aniversării a 30 de ani de la organizarea la 13 iulie 1979 a primelor alegeri directe ale parlamentarilor europeni.

La plecarea spre Strasbourg, unde urmează să fie învestit oficial în funcţia de europarlamentar, Gigi Becali a mărturisit că are „puţine emoţii“. „Este pentru prima dată când am serviciu şi program. Am şi o datorie să reprezint ţara. (...) Eu vă spun la revedere, pentru că am altceva de făcut. Nu-mi arde de fotbal“, a mai declarat Becali.

Ecusoane cu cip magnetic

Eurodeputaţii români desemnaţi în urma scrutinului de la 7 iunie sunt primii care vor activa timp de cinci ani în Parlamentul European, spre deosebire de cei votaţi la alegerile europene din 2007.

Aceştia au avut un mandat incomplet, de doar doi ani. Aproximativ jumătate din trimişii ţării noastre la Bruxelles se află la primul mandat de eurodeputat. Printre aceştia se află Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, dar şi Elena Băsescu, singura dintre candidaţii independenţi care a reuşit să obţină voturile necesare intrării în Parlamentul European.

Ieri, la Strasbourg, s-au desfăşurat şi procedurile administrative, eurodeputaţii primind cheile noilor birouri. Lor le-au fost înmânate şi cartelele de vot, dar şi noile ecusoane cu cip magnetic, ce permit accesul în incinta celor două sedii de la Strasbourg şi Bruxelles. 

Din iulie anul acesta, toţi membrii Legislativului de la Bruxelles vor avea acelaşi salariu de bază de 7.665,31 de euro brut, adică 5.963,33 de euro net, din bugetul Parlamentului European. În celelalte legislaturi, europarlamentarii erau remuneraţi cu echivalentul salariului unui parlamentar din ţara de origine, ceea ce a făcut ca reprezentanţii României să primească în jur de 1.700 de euro.

Pe lângă salariu, eurodeputaţii mai primesc indemnizaţia pentru cheltuielile generale, destinată acoperirii costurilor de administrare a birourilor, facturilor telefonice şi taxelor poştale. În 2009, această indemnizaţie a crescut la 4.202 euro, faţă de 3.500 de euro în 2007.

O altă indemnizaţie este cea anuală de călătorie, în cuantum de 4.148 de euro, acordată pentru deplasările în străinătate ale eurodeputaţilor. Diurna europarlamentarilor se ridică la 298 de euro faţă de 279 de euro în 2007 şi se plăteşte pentru participarea la şedinţele în plen. Eurodeputaţii mai primesc în plus 17.540 de euro, bani destinaţi pentru plata asistenţilor.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite